Piatok 17.05.2024
Dnes má meniny 
Gizela
°C
02.05.2024 02:10

Nová výstava na Trenčianskom hrade predstavuje zvieratá z kovošrotu


Ilustračná snímka, zdroj: kovozoo.cz


Trenčianske múzeum v Trenčíne otvorilo hlavnú turistickú sezónu na Trenčianskom hrade výstavou Kovozoo. Hlavnou témou sú zvieratá z celého sveta, ktorých podobizeň je stvárnená netradičným spôsobom.


Sochy zvierat v životnej veľkosti sú vyrobené z nepotrebného kovošrotu. TASR o tom informovala vedúca oddelenia marketingu a propagácie múzea Katarína Špačková.

"V exteriéroch dolného nádvoria je inštalovaných 14 sôch, pričom každá z nich má jedinečný štýl vyhotovenia. Spája ich jedno - ukázať malým aj veľkým návštevníkom, že aj zo zdanlivo nepotrebného odpadu môžu vzniknúť veci, ktoré sú nielen krásne a zaujímavé, ale aj naďalej užitočné," načrtla Špačková.         

Myšlienku tomuto projektu dala Kovozoo v Uherskom Hradišti, ktorá múzeu sochy na mesiac zapožičala. "Každé zo zvierat má svoj rodný list, z ktorého sa návštevníci dozvedia zaujímavé informácie. Presne tak, ako to býva v skutočnej zoo, len tých našich kovových sa môžu naši návštevníci bez obáv dotýkať," uviedol riaditeľ Trenčianskeho múzea v Trenčíne Peter Martinisko.         

Na hrade sa tak návštevníci môžu odfotiť s gorilou Minervou, koňom Čikom, žirafou Dakotou, sadnúť si na gepardicu Fialku či pohladkať veveričku Žanetu. "Veríme, že aj týmto zábavným spôsobom inšpirujeme našich návštevníkov k myšlienkam o využití zdanlivo nepotrebných vecí na niečo užitočné. Tak ako to robievali aj naši predkovia," dodal Martinisko.         

Výstava v areáli Trenčianskeho hradu potrvá do 26. mája a je prístupná v rámci všetkých hradných okruhov za bežné vstupné.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.03.2017
Výstavu venovali zosnulému etnografovi Jánovi Podolákovi
Výstavu „Valaská kolonizácia ... samostatne a pritom spoločne“ venovali zosnulému etnografovi Jánovi Podolákovi. Výsledkom projektu „Spoločne bez hraníc“ je aj 24 kusov výstavných bannerov, pojednávajúcich o rozmanitých prejavoch valaskej kolonizácie v pohraničných oblastiach Slovenska a ČR.
viac
19.11.2018
Výstava Osudové osmičky Trenčína
Výstava približuje históriu Trenčína prostredníctvom osudových osmičkových letopočtov, ktoré formovali moderné dejiny slovenského národa. Osmička bola pre Trenčín osudná aj v minulosti a znamenala pre mesto zásadné osudové prevraty.
viac
15.06.2020
Podzemie Trenčianskeho hradu ovládnu na tri mesiace strašidlá
Podzemie Trenčianskeho hradu ovládnu počas najbližších troch mesiacov strašidlá. Unikátna expozícia strašidiel českého autora Aleša Drašnara má na Slovensku premiéru.
viac
15.12.2022
Na Trenčianskom hrade otvorili výstavu kostýmov z československých rozprávok
Tridsaťsedem kostýmov z desiatich legendárnych československých rozprávok môžu od stredy obdivovať návštevníci kasárne Trenčianskeho hradu. Informovala o tom hovorkyňa Trenčianskeho múzea v Trenčíne Katarína Špačková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %