Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
26.10.2023 04:00

MŠVVaŠ: Na podporu rozvoja inkluzívneho vzdelávania sa rozdelí šesť miliónov eur


Ilustračná snímka, zdroj: eduworld.sk


Na projekty posilnenia pripravenosti detí z marginalizovaných rómskych komunít a prostredia generačnej chudoby na nástup do škôlky a školy sa prerozdelí viac ako šesť miliónov eur. Vo výzve z plánu obnovy uspelo desať z 32 žiadostí.


Na pondelkovej tlačovej konferencii o tom informoval minister školstva, vedy, výskumu a športu Daniel Bútora.    

"Deti z generačnej chudoby majú na Slovensku veľké problémy ešte pred nástupom do škôlky. My vieme, že rané roky života sú najdôležitejšie," uviedol. Financie sa použijú na realizáciu lepšej pripravenosti detí vo veku do šesť rokov. Výzva bola zameraná na podporu zdravého, kognitívneho, sociálneho psychomotorického vývoja.         

Rezort školstva má v krátkom čase pristúpiť k uzatváraniu zmlúv s úspešnými žiadateľmi. "Chceme zapojiť asistentov ranej starostlivosti, ktorí budú prácou s rodinami v domácom prostredí pomáhať prekonávať existujúce bariéry, rozvíjať kognitívne a motorické zručnosti detí a pripravovať ich tak na vstup do formálneho predprimárneho vzdelávania," ozrejmil Bútora. Podporené projekty sa môžu realizovať do roku 2026 s trvaním minimálne dva roky.         

"My pokladáme za úplne kľúčovú vec, aby sme zvyšovali zručností detí, ale aj rodičov, ktoré sa o detí starajú práve v tom ranom veku," dodal Bútora. Do výzvy sa mohli zapojiť nadácie, neziskové organizácie, občianske združenia, príspevkové organizácie a účelové zariadenia cirkvi.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.03.2020
Rezort školstva vyčlenil ďalšie finančné zdroje na podporu inkluzívneho vzdeláva
Komisia pri Monitorovacom výbore pre operačný program Ľudské zdroje pre prioritnú os č. 1 Vzdelávanie na svojom 15. rokovaní dňa 28. 2. 2020 schválila zámer národného projektu (NP) Pomáhajúce profesie v edukácii detí a žiakov II.
viac
01.07.2020
Žiaci budú môcť v auguste navštevovať letné školy
Žiakom základných a stredných škôl sa začali v stredu letné prázdniny. Počas júla a augusta si budú môcť oddýchnuť od školských povinností. V auguste môžu navštevovať letné školy, na ktoré Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR vyčlenilo v tomto roku 500 000 eur.
viac
25.11.2020
Rezort školstva pripravil Nultý akčný plán
Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky v rámci vnútrorezortného dialógu a v spolupráci s odborníkmi z praxe, identifikovalo kľúčové oblasti, ktorých riešenie bude prioritné počas roka 2021.
viac
20.01.2021
Začala sa spolupráca na posilnenie globálneho vzdelávania na Slovensku
Podpora a rozvoj aktivít na posilnenie globálneho vzdelávania na Slovensku. To je hlavným cieľom spolupráce medzi Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR, Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a Európskou sieťou pre globálne vzdelávanie (GENE).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %