Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
02.03.2020 07:30

Rezort školstva vyčlenil ďalšie finančné zdroje na podporu inkluzívneho vzdeláva


Logo.


Komisia pri Monitorovacom výbore pre operačný program Ľudské zdroje pre prioritnú os č. 1 Vzdelávanie na svojom 15. rokovaní dňa 28. 2. 2020 schválila zámer národného projektu (NP) Pomáhajúce profesie v edukácii detí a žiakov II.


Na podporu pedagogických asistentov, asistentov učiteľa a odborných zamestnancov ako členov inkluzívnych tímov tak do škôl bude vyčlenených ďalších viac ako 82,1 miliónov eur.

Prijímateľom NP Pomáhajúce profesie v edukácii detí a žiakov II bude Metodicko-pedagogické centrum (MPC), ktoré bude uvedený národný projekt realizovať ako pokračovanie NP Pomáhajúce profesie v edukácii detí a žiakov. Nový národný projekt reaguje na obrovský záujem škôl o zapojenie sa do predchádzajúceho národného projektu, ktorý však výrazne prevyšoval možnosti podpory vzhľadom na objem vyčlenených finančných prostriedkov. Rezort školstva novým národným projektom umožní zapojenie sa ďalších škôl do podpory inklúzie vo vzdelávaní.

Schválený zámer národného projektu plánuje podporiť minimálne 900 škôl - materských, základných a stredných. Zapojené školy budú okrem iného benefitovať aj z jeho synergie s pripravovaným národným projektom s názvom Profesijný rozvoj učiteľov (TEACHERS), v rámci ktorého poskytnú vzdelávacie programy potrebnú odborno-metodickú podporu v uplatňovaní princípov inklúzie v školách.

Zámer NP Pomáhajúce profesie v edukácii detí a žiakov II bol schválený s celkovým rozpočtom vo výške 82,1 mil. eur zo zdrojov Európskej únie a štátneho rozpočtu. Školy sa budú môcť zapojiť do jeho realizácie prostredníctvom zjednodušenej výzvy, ktorú vyhlási MPC.

Podpora pedagogických asistentov, asistentov učiteľa a odborných zamestnancov ako členov inkluzívnych tímov na školách je Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR realizovaná nielen prostredníctvom národných projektov, ale aj v rámci dopytovo-orientovaných výziev V ZŠ úspešnejší a V ZŠ úspešnejší II. Spolu so schváleným novým zámerom NP Pomáhajúce profesie v edukácii detí a žiakov II tak rezort školstva podporí inklúziu na školách v alokácii viac ako 192 mil. eur z prioritnej osi č. 1 Vzdelávanie operačného programu Ľudské zdroje spolufinancovaného z Európskeho sociálneho fondu.

Autor: (MŠVVaŠ SR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.08.2017
Ministerstvo zjednodušilo podmienky výzvy na prístup k pitnej vode
Ministerstvo vnútra SR ako sprostredkovateľský orgán pre časť operačného programu Ľudské zdroje zjednodušilo podmienky výzvy na podporu prístupu k pitnej vode.
viac
24.10.2017
ZMOS organizuje školenie k pravidlám legislatívneho procesu
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) pripravuje školenie v rámci národného projektu Centrum sociálneho dialógu II. venované pravidlám legislatívneho procesu ako predpokladu úspešnosti sociálneho dialógu v podmienkach ZMOS.
viac
23.09.2020
Revidovaný OP Ľudské zdroje
Pre súčasných a potenciálnych žiadateľov a príjemcov z Operačného programu (OP) Ľudské zdroje dávame do pozornosti revíziu Operačného programu Ľudské zdroje schválenú vykonávacím rozhodnutím Komisie z 11.9.2020.
viac
26.10.2023
MŠVVaŠ: Na podporu rozvoja inkluzívneho vzdelávania sa rozdelí šesť miliónov eur
Na projekty posilnenia pripravenosti detí z marginalizovaných rómskych komunít a prostredia generačnej chudoby na nástup do škôlky a školy sa prerozdelí viac ako šesť miliónov eur. Vo výzve z plánu obnovy uspelo desať z 32 žiadostí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %