Nedeľa 19.05.2024
Dnes má meniny 
Gertrúda
°C
06.05.2024 02:10

Výťažok z Handlovskej varenice pôjde na podporu miestnej ZUŠ


Ilustračná snímka mesto Handlová


Výťažok z prvého ročníka nového benefičného gastronomického podujatia Handlovská varenica, ktoré sa konalo v sobotu (4. 5.) v Handlovej, poputuje na podporu miestnej základnej umeleckej školy (ZUŠ).


Kuchárske tímy a návštevníci podporili školu sumou 2629,20 eura. Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.         

S myšlienkou vytvoriť gastronomické podujatie s benefičným účelom, akým už je tradičná Handlovská kapustnica, prišla handlovská radnica na základe pozitívnych ohlasov od obyvateľov. "V predvečer konania podujatia sa museli zo zdravotných dôvodov štyri tímy z pôvodných desiatich odhlásiť. Handlovčanov s dobrým srdcom je však stále dosť, či už to boli kuchárske tímy alebo tí, ktorí si zakúpili špeciality do posledného koláča alebo porcie," uviedla Paulínyová.         

Pilotného ročníka varenice sa podľa nej zúčastnili tímy, ktoré pripravili jelení guláš, fazuľovicu, klasickú a hlivovú držkovú polievku, zdobené koláče, segedínsky guláš, jablkovú výživu s vanilkou, jablkový kompót s klinčekom, jablkové koláče s prekvapením a párance na slano či na sladko.         

"Myšlienka podporiť benefíciou ZUŠ v Handlovej, ktorej učitelia vyučujú v hudobnom, výtvarnom, tanečnom, literárno-dramatickom a po novom aj audiovizuálnom odbore, sa stretla s pozitívnou odozvou," skonštatovala Paulínyová.         

Učitelia podľa nej vyučujú nielen v Handlovej, ale aj v handlovskej doline a snažia sa deťom i dospelým vytvárať vzťah k umeniu už 70 rokov. "Školu z vlastného rozpočtu financuje mesto a o kvalite vzdelávania svedčí mnoho úspechov školy v súťažiach, ako i narastajúci počet žiakov," vyzdvihla.         

Pre návštevníkov, ktorí venovali škole dobrovoľný príspevok, si ZUŠ pripravila tiež ručne zdobený "štipček" s logom školy. Peniaze využije na opravu klavírneho krídla, priblížil riaditeľ ZUŠ Ján Králik. To je podľa neho veľmi kvalitné, potrebuje však už údržbu a predpokladané náklady sú vo výške približne 4000 eur.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.10.2016
Národný týždeň podpory ekonomiky Slovenska
Už tretí rok budú mať mestá a obce Slovenska možnosť zapojiť sa do Národného týždňa na podporu ekonomiky Slovenska a informovať svojich obyvateľov o tejto kampani.
viac
17.02.2021
Ministerstvá školstva a práce podporia základné umelecké školy
Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR v spolupráci s Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR spoločne vyčlenili 20 miliónov eur na udržateľnosť zamestnanosti pedagogických a nepedagogických zamestnancov v základných umeleckých školách.
viac
30.03.2021
Na pomoc zamestnanosti v ZUŠ pôjde 20 mil. eur
Podpora udržania zamestnanosti v základných umeleckých školách je hlavným cieľom vyzvania, ktoré schválila ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %