Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
24.10.2020 03:10

Dejiny Ľuboreči siahajú do roku 1271, zaujímavosťami sú tatárske pivnice


Pohľad na obec Ľuboreč v Lučeneckom okrese v smere od susednej Závady. EASYFOTO TASR - Branislav Caban


Do roku 1271 siahajú doložené dejiny obce Ľuboreč v okrese Lučenec, keďže práve vtedy sa prvýkrát spomína v písomných prameňoch ako Lyberchen. Podľa jej starostu Marcela Šupicu existujú dve zachované verzie vzniku jej názvu, ktoré sa dodnes v dedine tradujú.


„Prvá je pravdepodobnejšia, ale druhá sa mne osobne oveľa viac páči. Tá prvá je, že v 14. storočí obec patrila pod zemepána, ktorý sa volal Libertsey. Druhý názor však hovorí, že sa tu ľúbou rečou rozprávalo a z toho vznikla Ľuboreč,“ povedal starosta s úsmevom.       

Najvýznamnejšími kultúrnymi pamiatky v katastri obce sú podľa jeho slov takzvané tatárske pivnice, evanjelický kostol a drevené náhrobníky. Medzi ďalšie pozoruhodnosti patrí systém opevnení z obdobia prvej Československej republiky a v katastri dediny je situovaná aj vodná nádrž Ľuboreč.       

Výhodou je podľa starostu tiež poloha na hlavnej ceste medzi dvoma okresnými mestami Novohradu. „Máme približne 350 obyvateľov a počet obyvateľov mierne rastie. Veľa mladých rodín sa k nám sťahuje, prípadne nechcú odísť. Výhoda, čo sa týka dostupnosti, je, že sme medzi Lučencom a Veľkým Krtíšom. Cítiť to aj na množstve spojov, dopravnú obslužnosť máme zabezpečenú bez problémov,“ skonštatoval Šupica.   

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.03.2018
Systém odpadového hospodárstva je jedným z najlepších na Slovensku
Za jeden z najväčších úspechov 12-ročného pôsobenia vo funkcii starostu obce Košeca považuje Radomír Brtáň pokrok v odpadovom hospodárstve. Poplatky za zber komunálneho odpadu v Košeci patria medzi najnižšie na Slovensku.
viac
19.08.2018
Zrúcanina hradu Korlátka prechádza rekonštrukciou
Hrad Korlátka, ktorý sa nachádza v zalesnenom teréne Malých Karpát v katastri obce Cerová v okrese Senica, dlhé desaťročia chátral. V tom poslednom sa však začalo s jeho postupnou opravou.
viac
05.01.2019
Priemyselný park vytvára väčšinu pracovných miest v obci
Približne 400 pracovných miest je vytvorených priamo v obci Jaklovce v Gelnickom okrese, kde žije okolo 1900 ľudí. Pre TASR to povedal starosta Matúš Fedor s tým, že väčšinu pracovných príležitostí tvorí priemyselný park. Podľa neho sa mu darí.
viac
23.04.2019
V obci majú veľký problém s odpadom, miestni upratujú takmer mesiac
V obci Lomnička na severnom Spiši majú veľký problém s odpadom. Ten sa priamo v intraviláne i v jeho okolí hromadil roky, vďaka aktivačnej práci ho tam už zhruba mesiac miestni obyvatelia upratujú.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %