Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
17.03.2018 05:02

Systém odpadového hospodárstva je jedným z najlepších na Slovensku


Starosta obce Košeca Radomír Brtáň. FOTO TASR - Radovan Stoklasa


Za jeden z najväčších úspechov 12-ročného pôsobenia vo funkcii starostu obce Košeca považuje Radomír Brtáň pokrok v odpadovom hospodárstve. Poplatky za zber komunálneho odpadu v Košeci patria medzi najnižšie na Slovensku.


"Odpadové hospodárstvo a obec Košeca je celkom známa kombinácia. Od roku 2009 sme dostali niekoľko ocenení. Či už to bol Zlatý mravec alebo vyznamenanie v súťaži 3Z. Úplne sme zmenili a prekopali systém odpadového hospodárstva v obci, ktorý bol neudržateľný. Aj keď má svoje muchy, v súčasnosti je jedným z najlepších systémov," skonštatoval starosta s tým, že poplatky sú menej ako 20 eur ročne na osobu, napriek tomu pokryjú všetky náklady a obec z iných rozpočtových kapitol nedopláca na odpadové hospodárstvo.       

Pri zmene legislatívy v roku 2016 nastavila Košeca v spolupráci Marekom Kurincom z Dubnickej environmentálnej skupiny nový systém odpadového hospodárstva. "Sme vlastnou zberovou spoločnosťou, obec má zmluvu so zástupcom združujúcim výrobcov. Zbierame si sami všetky zložky triedeného odpadu – plasty, biele a farebné sklo, papier, tetrapaky, kovy. Väčšinou máme zber formou vrecového systému, pri bytových domoch sú aj zvonové kontajnery. Organizácia zodpovednosti výrobcov (OZV) nám za to platí. Komunálny odpad vyváža zmluvná spoločnosť na skládku v Dubnici nad Váhom," doplnil Brtáň.       

Už v roku 2008 obecné zastupiteľstvo v Košeci vo všeobecne záväznom nariadení stanovilo rozdielne poplatky pre obyvateľov, ktorí triedili, resp. netriedili odpad. Obyvatelia, ktorí odpad separujú, majú poplatky až o polovicu nižšie. V minulom roku sa podľa starostu dostali v Košeci v separovaní odpadu nad úroveň 50 percent z celkového množstva vyprodukovaného odpadu v obci.      

 "To je hranica, ktorú sa Slovenská republika zaviazala splniť do roku 2020. Odpadové hospodárstvo vnímam ako jednu z nosných tém. Nielen preto, že sa tam točia veľké peniaze, ale najmä kvôli životnému prostrediu. Ak to teraz nebudeme robiť kvalitne, tak naše deti a ďalšie generácie to budú mať len a len ťažšie," zdôraznil starosta.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.10.2016
Čím viac turistov, tým horšie pre obec
„Ekonomika nakladania s odpadmi, vrátane ich triedenia, je pre nás ťažiskovou,“ hovorí starosta Donovál Miroslav Daňo.
viac
05.03.2018
Obec rastie vďaka mladým rodinám, idú stavať novú materskú školu
Obec Drienov za posledné volebné obdobie od roku 2015 získala z eurofondov celkovo 1,5 milióna eur. Starosta Peter Tomko uviedol, že sa tak snažia cez rôzne výzvy a projekty získať tie najefektívnejšie zdroje financií a vytvoriť svojim občanom lepšie miesto pre život.
viac
25.10.2018
Komplexne triediace Palárikovo – výsledok postupnej, pätnásťročnej cesty
V Palárikove (4500 obyvateľov) platia domácnosti žetónmi za odvoz zmesového odpadu zo svojich dvorov. Za odovzdaných 15 vytriedených komodít, vrátane biologického či stavebného odpadu, však žiadny Palárikovčan nič neplatí.
viac
29.10.2018
V separovaní chce byť obec medzi tromi najlepšími v Turci
Žabokreky v okrese Martin chcú byť medzi tromi najlepšími obcami v Turci v rámci separovania. Podľa starostky Zuzany Valockej aktuálne vyseparujú viac ako 38 percent, no jej ambíciou je vyseparovať nad 60 percent odpadu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %