Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
22.07.2019 11:45

Len označiť nádoby nestačí. Vyžadujte dáta, ktoré zlepšia odpadové hospodárstvo


Snímka zdroj: JRK Slovensko


Samosprávy si už uvedomujú, že im chýbajú presné informácie o tom, kto, koľko a aký odpad produkuje. Mnohé riešia otázku, ako sa vysporiadať s rastúcimi poplatkami za skládkovanie tak, aby bolo odpadové hospodárenie ekonomicky udržateľné a oddialili nepopulárne zvyšovanie poplatkov pre občanov.


Prehľad o stave odpadu v samospráve prináša jeho evidovanie. Možností je viacero, od základného papierového evidovania vlastným pracovníkom až po komplexný elektronický systém. Kvalitný evidenčný systém by však mal obci poskytnúť:

1. Komplexné a reálne údaje o tvorbe zmesového komunálneho odpadu z každej domácnosti a subjektu.

2. Informácie o úrovni triedenia odpadu z domácnosti a subjektu.

3. Prehľadné informácie a štatistiky na jednom mieste.

4. Administratívne jednoduché spracovanie a prehľadné zobrazenie dát.

5. Automatické vyhodnocovanie dát pre potreby analýzy a strategického plánovania.

6. Prispôsobovanie systému zmenám v samospráve (od evidencie, cez motiváciu, k plánovaniu a rozhodnutiam a odmenám pre občanov).

7. Nastavenie komplexného systému pre lepšie fungovanie celého odpadového hospodárstva.

Označiť nádoby, vrecia alebo domácnosti však nestačí. Ak chce samospráva dosiahnuť posun v kvalite odpadového hospodárstva je potrebné so systémom aktívne pracovať. Mestá a obce už teraz čelia prebyrokratizovaniu v mnohých oblastiach. Preto potrebujú jednoduchý nástroj – softvér, ktorý ich nebude zaťažovať zložitými a neprehľadnými výpočtami, ale poskytne presne tie informácie, ktoré potrebujú. Investovať do najlacnejšieho riešenia, s ktorým sú potom len starosti si samosprávy (už aj z minulých skúseností) nemôžu dovoliť. Preto je dobré už na začiatku vybrať systém elektronickej evidencie odpadov, ktorý je jednoduchý na používanie a navyše prináša komplexný balík služieb s pridanou hodnotou.

Dobre fungujúci evidenčný systém má byť jednoduchý, praktický na použitie a s pridanou hodnotou v hardverovej aj softvérovej časti. Nevyhnutnou súčasťou kvalitného systému je servis počas celej doby využívania, aktualizácie a úpravy podľa vývoja situácie v samospráve. Navyše, ak obec spolupracuje s dodávateľom riešenia, ktorý je odborníkom v odpadovom hospodárstve, môže jednoduchšie prepojiť evidenciu aj s ďalšími riešeniami a získať komplexný systém na jednom mieste.

Spolupráca s partnerom, ktorý má odborný prehľad, venuje sa riešeniam dlhodobo a komplexne, dbá na korektné vzťahy od začiatku spolupráce ušetrí samospráve veľa času, starostí a v končenom dôsledku aj peňazí.  Výhodou sú skúsenosti z praxe z domáceho a zahraničného prostredia a tým pádom väčší rozhľad a širšie možnosti pre nastavenie systému pre potreby konkrétnej samosprávy.

Súčasťou kvalitného evidenčného systému by mala byť aj starostlivosť a pomoc pri zavádzaní systému v oblasti informačnej kampane, pri tvorbe a implementácii motivačného systému pre občanov. Benefitom spolupráce je tiež možnosť konzultovania vývoja a stratégie samosprávy v odpadovom hospodárstve.

Pred zavedením evidencie preto zvážte, čo od nej očakávate. Ak chcete reštartovať systém, mať dlhodobo efektívne fungujúce odpadové hospodárstvo, investujte to komplexného balíka s doplnkovými službami, jednoduchým a prehľadným softvérom, ktorého súčasťou je aj pomoc s edukovaním občanov a možnosťami aktualizácie systému s ohľadom na vývoj situácie. Nielenže zlepšíte váš prehľad o odpadoch, zlepšíte triedenie a zodpovednosť občanov, navyše ušetríte množstvo času a peňazí, vďaka spojeniu evidencie, motivácie a jednoduchosti systému ELWIS.

Snímky zdroj: JRK Slovensko

 

Autor: JRK Slovensko


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.07.2021
Neďaleko Žiliny majú najmodernejšiu linku na spracovanie odpadu
Podľa najnovších údajov vyprodukoval vlani každý Slovák 446 kilogramov odpadu. Podľa štatistického úradu je to až o 53 kilogramov viac, ako je priemer za posledných päť rokov.
viac
30.09.2021
V Kurimanoch si poplatok za odpady občania určia triedením
Zodpovedným prístupom k triedeniu si v obci Kurimany v okrese Levoča občania určia poplatok za odpady. Na elektronickú evidenciu odpadov tam prešli zo žetónového množstvového systému.
viac
03.09.2022
V Starej Turej evidujú odpad moderne ako v európskych metropolách
V Starej Turej sa rozhodli prepojiť systém elektronickej evidencie odpadov s činnosťou technických služieb mesta. Odpad evidujú elektronicky prostredníctvom zberového auta. Systém, ktorý sa osvedčil v európskych metropolách, využívajú v meste od minulého roka na rýchlu a bezobslužnú evidenciu odpadu
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %