Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
30.09.2021 04:05

V Kurimanoch si poplatok za odpady občania určia triedením


Ilustračná snímka, zdroj: Odpady-portal.sk


Zodpovedným prístupom k triedeniu si v obci Kurimany v okrese Levoča občania určia poplatok za odpady. Na elektronickú evidenciu odpadov tam prešli zo žetónového množstvového systému.


"Roky spoľahlivo plnil úlohu a dával zmysel pri nakladaní s odpadom. Ale v dnešnej dobe je v obciach už menej využívaný, keďže aj samosprávy, aj občania chcú niečo, čo je pre nich jednoduchšie, férovejšie a pohodlnejšie," uviedol starosta obce Martin Faltin a doplnil, že tieto opatrenia pomohli šetriť obecné financie, pretože sa vyvážali len plné nádoby.       

Napriek tomu, že žetóny fungovali dobre, samospráva chcela získať relevantné informácie a zvýšiť mieru spravodlivosti nielen na základe množstva produkovaného odpadu, ale aj na základe triedenia. Rozhodli sa preto zaviesť elektronickú evidenciu odpadov. Na základe úrovne triedenia z roku 2021 vypočítajú výšku poplatku na nasledujúci rok.       

"Občania budú strojcom svojho poplatku za odpady. Naším plánom je rozdeliť úrovne poplatkov na štyri skupiny podľa miery triedenia, do 25, 50, 75 a do 100 percent. Takto chceme motivovať k lepšej separácii. Uvažovali sme aj o tom, či nebudú vznikať čierne skládky, aby si občania znižovali množstvo odpadu, no to mohli robiť aj pri žetónovom systéme. Nikdy nevyhoviete všetkým. Teraz však ide viac o triedenie odpadu, takže sa im to robiť v konečnom dôsledku neoplatí," vysvetlil Faltin.       

V obci sa snažia občanov viesť k zodpovednému správaniu a predchádzať vzniku odpadu. Dostali preto záhradné kompostéry s cieľom znížiť množstvo skládkovaného odpadu a navyše môžu bioodpad využiť ako zdroj živín pre záhradu.       

"Obyvateľom sme vysvetľovali spôsob fungovania a benefity, ktoré získajú. Čím viac budú triediť, tým lepšie výsledky pod ich kontom prostredníctvom skenovaných QR kódov dosiahnu, a to im zabezpečí lepšiu cenu za likvidáciu odpadu v ďalšom roku," doplnil Faltin.       

Ako ďalej povedal, nechceli komunikovať priamo zníženie platieb, keďže zákonné aj komerčné poplatky za odpady sa každoročne zvyšujú. Tí, ktorí dosiahnu v triedení dobré výsledky, pocítia prípadné zvýšenie cien najmenej.       

V obci na základe iniciatívy občanov prechádzajú od vrecového zberu triedeného odpadu k zberu do nádob. Celkovo 80 percent domácností si doteraz už nádobu prevzalo a dalo označiť originálnym QR kódom.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.07.2019
Len označiť nádoby nestačí. Vyžadujte dáta, ktoré zlepšia odpadové hospodárstvo
Samosprávy si už uvedomujú, že im chýbajú presné informácie o tom, kto, koľko a aký odpad produkuje. Mnohé riešia otázku, ako sa vysporiadať s rastúcimi poplatkami za skládkovanie tak, aby bolo odpadové hospodárenie ekonomicky udržateľné a oddialili nepopulárne zvyšovanie poplatkov pre občanov.
viac
02.08.2021
Pod Tatrami zavádzajú spravodlivé poplatky za odpady
Obec Ľubica neďaleko Kežmarku už dlhodobo realizuje kroky, vďaka ktorým jej obyvatelia každoročne znižujú množstvo odpadu smerujúceho na skládky.
viac
14.08.2021
Samosprávam klesá odpad s automatizovaným množstvovým zberom
Slovenským skládkam sa darí napriek zvyšovaniu poplatkov. V roku 2020 išlo na skládky 48,4 % komunálneho odpadu. Jednou z príčin je stále triedenie odpadu. Mestá a obce hľadajú riešenia ako eliminovať množstvo odpadu.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %