Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
29.07.2023 08:55

Život a remeslá v stredovekej Žiline pripomenuli na podujatí Stredoveký deň


Ilustračná snímka Teraz.sk


Stredoveké remeslá, kuchyňu či boje mohli spoznať v piatok na Mariánskom námestí v Žiline návštevníci podujatia Stredoveký deň. Podľa primátora Žiliny Petra Fiabáneho je cieľom podujatia priblížiť to, ako mohlo mesto vyzerať v stredoveku.


        Podotkol, že Stredoveký deň približuje atmosféru spred pár storočí úsmevnou a zábavnou formou. "Ukazuje, aké remeslá tu prevládali, čomu sa ľudia venovali, ako podnikali, žili a zabávali sa. Ale ukazuje aj odvrátenú stranu - konflikty a boje, ktoré neobišli ani Žilinu," povedal.        Na 15. ročníku Stredovekého dňa nechýbali v centre mesta jarmok v remeselnej uličke, stredoveký tábor či ukážky dobovej hygieny, ale aj vystúpenia kaukliarov, živý šach, lukostreľba, ohňová šou, historická bitka či fakľový sprievod.        Stredoveký deň zorganizovalo mesto Žilina v spolupráci s Cechom Terra de Selinan.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.08.2018
Stredoveký deň nás opäť zavedie do minulosti
Historické Mariánske námestie v Žiline sa už po jedenásty raz premení na dejisko originálneho a obľúbeného podujatia s názvom Stredoveký deň, ktorý je už neodmysliteľnou súčasťou Žilinského kultúrneho leta.
viac
03.09.2020
Život netopierov a ich význam v prírode priblíži Noc s netopiermi
So životom netopierov a ich významom v prírode sa môže verejnosť zoznámiť na podujatí Noc s netopiermi, ktoré sa uskutoční v piatok (4. 9.) od 19.00 do 21.30 h pri pozorovateľni Krajskej hvezdárne na Malom diele v Žiline.
viac
06.08.2022
Na Stredovekom dni v Žiline predstavili život remeselníkov a šľachticov
Stredoveký život remeselníkov a šľachticov predstavili v piatok na Mariánskom námestí v Žiline na podujatí Stredoveký deň. Podľa predsedu občianskeho združenia Cech Terra de Selinan Filipa Višňovského predviedli napríklad hygienu v stredovekom tábore či prácu pisára.
viac
18.08.2022
V Senici chystajú v sobotu Senické senobranie
Ťažiskové podujatie kultúrneho leta v Senici bude Senické senobranie. Organizuje ho mesto Senica a uskutoční sa 20. augusta. Informovala o tom hovorkyňa mesta Tatiana Moravcová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %