Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
03.09.2020 03:30

Život netopierov a ich význam v prírode priblíži Noc s netopiermi


Ilustračná snímka.


So životom netopierov a ich významom v prírode sa môže verejnosť zoznámiť na podujatí Noc s netopiermi, ktoré sa uskutoční v piatok (4. 9.) od 19.00 do 21.30 h pri pozorovateľni Krajskej hvezdárne na Malom diele v Žiline.


Informovala o tom Miriam Balciarová zo Správy Národného parku (NP) Malá Fatra.      

Doplnila, že informácie o živote netopierov, o pravdivosti či skôr nepravdivosti niektorých povier a výskume v Malej Fatre porozpráva odborný pracovník Správy NP Malá Fatra Tomáš Flajs. „Rozprávanie doplní premietanie zaujímavého filmu Strážcovia noci, prichystaná bude ukážka nárazovej siete na odchyt netopierov a počúvanie zvukov netopierov prostredníctvom 'batdetektora'. Zároveň bude pripravená aj prezentácia pracovníkov hvezdárne a návštevníci budú mať príležitosť pozorovať nočnú oblohu, napríklad planétu Jupiter,” uviedla Balciarová.      

Netopiere podľa nej mnohokrát v ľuďoch vzbudzujú neopodstatnené obavy. „Napríklad, že cicajú krv či zapletajú sa do vlasov. Získaním vedomostí a znalostí je možné prekonať pomyselnú bariéru medzi človekom a netopierom. Toto poslanie je dôležité aj z dôvodu, že netopiere neraz využívajú ľudské stavby na život a dochádza k častým kontaktom s človekom. Človek zároveň prispieva významnou mierou k ohrozeniu kolónií netopierov. Ich funkcia v prírode je pritom nezastupiteľná a v konečnom dôsledku pre človeka dôležitá. Napríklad jeden druh netopiera (večernica malá) skonzumuje počas noci 2000 až 3000 komárov,” podotkla Balciarová.      

Noc s netopiermi pripravili Správa NP Malá Fatra a Škola ochrany prírody Varín v spolupráci s Krajskou hvezdárňou v Žiline v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja a Spoločnosťou pre ochranu netopierov na Slovensku. Organizuje sa v rámci 24. ročníka Medzinárodnej noci netopierov, ktorú vyhlasuje od roku 1997 sekretariát Dohovoru o ochrane európskych populácií netopierov EUROBATS so sídlom v Bonne. Tento rok je zaregistrovaných deväť štátov so 14 podujatiami, dodala Balciarová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.03.2018
Veľká noc v zariadeniach sociálnych služieb
Výstava bude v dňoch od 21. do 28. marca 2018 priamo v priestoroch foyeru Úradu ŽSK. Pri otvorení v stredu sa uskutoční krátka ukážka zdobenia veľkonočných vajíčok.
viac
09.09.2020
Starostovia sa oboznámili s možnosťou podnikania s majetkom obcí
Možnosti podnikania s majetkom miest a obcí, ochrana majetku poistením či využívanie komunálneho majetku v sociálnom podniku.
viac
21.09.2020
Bratislavské Hanusove dni sa budú venovať téme koreňov slovenskej identity
Po jarnej on-line verzii Bratislavských Hanusových dní (BHD) sa podujatie venujúce sa vzťahu kresťanskej a sekulárnej kultúry uskutoční na prelome septembra a októbra (25. 9. - 2. 10.).
viac
03.11.2020
S-O-S podporuje reformu ochrany prírody aj presun pozemkov pod ŠOP
Slovenský ochranársky snem (S-O-S) podporuje zámer reformy Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR. Víta aj iniciatívu envirorezortu, aby pozemky v chránených územiach, ktoré sú v správe štátnych Lesov SR, prešli pod ŠOP. Informovali o tom Mikuláš Huba a Gabriela Kalašová z S-O-S.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %