Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
04.08.2018 04:11

Stredoveký deň nás opäť zavedie do minulosti


Ilustračný výrez plagátu - pozvánka


Historické Mariánske námestie v Žiline sa už po jedenásty raz premení na dejisko originálneho a obľúbeného podujatia s názvom Stredoveký deň, ktorý je už neodmysliteľnou súčasťou Žilinského kultúrneho leta.


Dobové remeslá, stredoveký tábor, dobýjanie slameného hradu, stredoveké hry pre deti, šermiarske súboje, dobový jarmok a ukážky stredovekého života. To všetko môžu zažiť Žilinčania v piatok 10. augusta 2018.

V priebehu desiatich rokov si Žilina prostredníctvom Stredovekého dňa pripomenula významné udalosti, ktoré sa výrazne zapísali do ďalšieho života mesta, predovšetkým bitky a boje z čias stredoveku. Počas všetkých ročníkov sa vystriedalo na podujatí viac ako 1 200 účinkujúcich a komparzistov. Aktuálny jedenásty ročník však prináša zmenu v koncepcii tohto podujatia a organizátori sa prikláňajú k takzvanej živej histórii. „Počas prvej dekády sme predstavili verejnosti všetky dôležité udalosti z dejín nášho mesta, preto bolo potrebné hľadať niečo nové a upraviť koncepciu Stredovekého dňa. Návštevníci sa tak tento rok môžu tešiť na viac starých remesiel a remeselníkov, ktorí budú svoje majstrovstvo predvádzať priamo pred ich očami. Svoje umenie predstaví kováč, krajčír, pisár, cinár či drotár,“ priblížila vedúca odboru kultúry, športu, cestovného ruchu a miestneho rozvoja mesta Žilina Ingrid Dolniková. Diváci uvidia ukážky lukostreľby, prezentáciu palných zbraní, dobové tance i historickú módnu prehliadku. Deti sa môžu do minulosti preniesť pri dobíjaní slameného hradu. Nebude chýbať stredoveká kuchyňa s ochutnávkou dobových jedál. Jedinečnú atmosféru doplní stredoveká hudba a o nezabudnuteľné zážitky sa postará fakír, fakľový sprievod a ohňová šou. „Už po jedenástykrát sa vrátime do minulosti a centrum mesta ožije stredovekým životom. Mariánske námestie a okolité uličky so svojim stredovekým pôdorysom a historickou atmosférou sú vhodné na pripomínanie si života našich predkov. Verím, že aj tento ročník priláka nadšencov histórie a spoločne precítime atmosféru starodávnych čias," uviedol žilinský primátor Igor Choma.

Stredoveký deň pripravuje mesto Žilina a občianske združenie FACTA NON VERBA, v spolupráci s Cechom Terra de Selinan, ktorý je expertom na podujatia s ukážkami živej histórie.

Autor: (ts-Barbora Zigová, hovorkyňa mesta)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.12.2019
Staré Mesto je pripravené na zimnú údržbu
Staré Mesto je dobre pripravené na sneh a aj poľadovicu. Skonštatovala to starostka mestskej časti Bratislava-Staré Mesto Zuzana Aufrichtová počas kontrolného dňa v spoločnosti TS Starého Mesta, a. s. (TSSM, as. S.), ktorá v centrálnej bratislavskej štvrti zabezpečujú zimnú údržbu.
viac
06.08.2022
Na Stredovekom dni v Žiline predstavili život remeselníkov a šľachticov
Stredoveký život remeselníkov a šľachticov predstavili v piatok na Mariánskom námestí v Žiline na podujatí Stredoveký deň. Podľa predsedu občianskeho združenia Cech Terra de Selinan Filipa Višňovského predviedli napríklad hygienu v stredovekom tábore či prácu pisára.
viac
29.07.2023
Život a remeslá v stredovekej Žiline pripomenuli na podujatí Stredoveký deň
Stredoveké remeslá, kuchyňu či boje mohli spoznať v piatok na Mariánskom námestí v Žiline návštevníci podujatia Stredoveký deň. Podľa primátora Žiliny Petra Fiabáneho je cieľom podujatia priblížiť to, ako mohlo mesto vyzerať v stredoveku.
viac
16.11.2023
Žilinská nemocnica si pripomína Svetový deň predčasne narodených detí
Žilinská nemocnica si 17. novembra každoročne pripomína Svetový deň predčasne narodených detí. Nedonoseným bábätkám, ktoré prichádzajú na svet pred 37. týždňom tehotnosti, poskytuje starostlivosť novorodenecké oddelenie Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %