Utorok 07.05.2024
Dnes má meniny 
Monika
°C
17.01.2023 02:25

Za stravu v mestských školách si rodičia priplatia


Ilustračná snímka.


Stravné v mestských materských a základných školách v Ružomberku od januára zdraželo. Rodičia detí si tak po novom priplatia.


Informoval o tom hovorca ružomberského primátora Vladimír Miškovčík s tým, že stravné museli zvýšiť pre nárast cien potravín a energií v jedálňach.

"Mesačné výdavky za stravovanie dieťaťa v materskej škole sa navýšili približne o osem eur. Pri žiakoch prvého stupňa základnej školy je to o 6,40 eura, na druhom stupni o 8,80 eura," priblížil Miškovčík.

Primátor mesta Ľubomír Kubáň podotkol, že zvýšené ekonomické výdavky rodín v meste sa tento rok snažili zmierniť aspoň tým, že sa nedvíhajú miestne dane a poplatky. "Rodiny, ktoré sú v hmotnej núdzi a majú deti v základných a materských školách, mohli zároveň požiadať mesto o dotáciu na stravu a učebné pomôcky," uviedol.

Všeobecne záväzné nariadenie, ktoré upravuje výšku stravného, prijalo mestské zastupiteľstvo na decembrovom rokovaní. Hovorca zdôraznil, že Ružomberok nie je jediné mesto, ktoré muselo pristúpiť k takémuto kroku. "Zvýšenie cien stravného sa dotýka viacerých samospráv na Slovensku. Dôvodom je úprava finančných pásiem na nákup potravín na jedno jedlo," vysvetlil.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.12.2017
Rezort vnútra zvýši v škôlkach vzdelanostnú úroveň rómskych detí
V škôlkach pribudne počet detí z prostredia marginalizovaných rómskych komunít (MRK), čím sa zvýši ich vzdelanostná úroveň. Vytvorené bude inkluzívne prostredie, a to prostredníctvom zapojenia asistentov učiteľa a odborných zamestnancov.
viac
04.04.2020
V školských jedálňach sa bude môcť pripravovať jedlo pre seniorov
V školských jedálňach sa bude môcť pripravovať jedlo pre seniorov a sociálne znevýhodnené deti, zamestnanci kuchýň však budú musieť dodržiavať prísne hygienické opatrenia.
viac
09.11.2020
Pomoc potrebujú jedálne verejných škôl, neštátne poukazujú na nerovnosť
Zástupcovia cirkevných a súkromných škôl a školských zariadení poukazujú na nerovnosť medzi verejnými a neštátnymi zriaďovateľmi. Uviedli to v súvislosti s financiami, ktoré rezort školstva vyčlenil školám na nákup zariadenia pre školské jedálne.
viac
05.04.2022
Dotácie na stravu pre Ukrajincov nie je možné školám poskytnúť priebežne
Dotácia na stravu na školách sa poskytuje preddavkovo. Preto nie je možné školám pre ukrajinské deti poskytnúť dotácie priebežne. Finančné prostriedky budú doplatené v koncoročnom vyúčtovaní, teda do 31. marca 2023.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.10 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.74 %