Nedeľa 19.05.2024
Dnes má meniny 
Gertrúda
°C
06.05.2024 07:55

Múzeum colníctva oslavuje výročie, FS pripravila novú expozíciu v Bratislave


Snímka zdroj: Bratislava - Zoznam


Múzeum colníctva a finančnej správy si v nedeľu pripomína 12. výročie otvorenia. Finančná správa (FS) pripravila novú expozíciu v bratislavskej Devínskej Novej Vsi - v budove, ktorá kedysi slúžila ako mýtnica (Kendeffyho dom).


TASR o tom informoval vedúci komunikačného oddelenia FS Radoslav Kozák.         

"Návštevníci múzea majú možnosť vidieť ukážku colnej pracovne z 30. rokov minulého storočia, spoznať historický vývoj výberu mýta, cla a daní na našom území od najstarších čias až po súčasnosť. Tiež môžu obdivovať ukážky uniforiem či pracovných nástrojov colníkov," priblížil Kozák. K zaujímavým exponátom podľa neho patria aj predmety zadržané colníkmi v súčasnosti ako pašovaný tovar či falzifikáty známych značiek.         

Pôvodné múzeum sídlilo v jednom z dvoch mýtnych domčekov pri bratislavskom Starom moste. Na jar 2014 bolo múzeum zatvorené pre rekonštrukciu mosta a pre administratívno-technické prekážky sa už do pôvodných priestorov nevrátilo. Po štvorročnej prestávke ho finančná správa opätovne otvorila už ako Múzeum colníctva a finančnej správy. Stalo sa tak 26. januára 2018 pri príležitosti Medzinárodného dňa colníctva.         

Múzeum colníctva a finančnej správy sídli v súčasnosti v Bratislave v Devínskej Novej Vsi - na hranici bývalých obchodných ciest z čias Rakúsko-Uhorska. Prvá písomná zmienka o tomto mieste v blízkosti Moravy sa spomína už v roku 1715.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.08.2017
Nová expozícia odhaľuje život predkov v Marikovskej doline
Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja v júli sprístupnilo stálu expozíciu tradičného bývania v Marikovej. Múzeum zareagovalo na dopyt turistov a do skanzenu pri miestnom amfiteátri nainštalovalo rôzne zbierkové predmety.
viac
31.07.2018
V kaštieli otvoria archeologickú expozíciu Svet dávnych vekov
Nová archeologická expozícia Svet dávnych vekov v hanušovskom kaštieli čaká na svojich prvých návštevníkov. Slávnostne ju otvoria v posledný júlový deň (31.7.) o 16.00 h, keď vystúpi aj známy multiinštrumentalista Michal Smetanka s ukážkami hry na replikách pravekých hudobných nástrojov.
viac
24.11.2018
Organizované včelárstvo na Novobansku oslavuje 90. výročie
Organizované včelárstvo v Novej Bani oslavuje 90. výročie svojho vzniku. Pri tejto príležitosti sprístupnili v piatok v novobanskom Pohronskom múzeu výstavu, ktorá návštevníkom priblíži činnosť miestneho včelárskeho spolku prostredníctvom dobových a súčasných fotografií.
viac
25.11.2021
Nová expozícia v kaštieli približuje rod Andrássy zážitkovou formou
Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove v stredu otvorilo takzvaný zážitkový bod venovaný šľachtickému rodu Andrássyovcov, ktorí boli majiteľmi tamojšieho kaštieľa. Návštevníci si môžu pozrieť aj "holopyramídu", teda historické predmety vo virtuálnej realite.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %