Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
04.04.2020 08:00

V školských jedálňach sa bude môcť pripravovať jedlo pre seniorov


Ilustračná snímka: (zsklacnork.sk).


V školských jedálňach sa bude môcť pripravovať jedlo pre seniorov a sociálne znevýhodnené deti, zamestnanci kuchýň však budú musieť dodržiavať prísne hygienické opatrenia.


Pre sociálne znevýhodnené deti je možné pripravovať a podávať len suchú stravu. Vyplýva to z opatrenia Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktoré vstúpilo do účinnosti v piatok. Informovala o tom jeho hovorkyňa Daša Račková.

Prevádzkovateľ zariadenia školského, respektíve predškolského, stravovania oznámi miestne príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v SR, že bude realizovať poskytovanie stravy pre seniorov, respektíve pre sociálne znevýhodnené deti. Následne predloží RÚVZ dodatok prevádzkového poriadku vypracovaný na aktuálne podmienky pre konkrétne zariadenie a v nadväznosti na aktuálnu situáciu v súvislosti s ochorením COVID-19. Súčasťou prevádzkového poriadku musí byť aj vypracovaný krízový plán.       

Račková uviedla, že pracovníci školskej jedálne musia dodržiavať prísne hygienické opatrenia a tiež správnu výrobnú a hygienickú prax. „Pre sociálne znevýhodnené deti je možné pripravovať a podávať len suchú stravu. Podávanie suchej stravy sociálne znevýhodneným deťom sa zdôvodňuje z hľadiska epidemiologického rizika ako najmenej rizikové. Výdaj stravy je možný jedine rozvozom,” priblížila.       

Príprava a výdaj stravy školským stravovacím zariadením sú možné na základe individuálneho rozhodnutia zriaďovateľa školského stravovacieho zariadenia. Potreba vyňať zariadenia školského stravovania zo zákazu prevádzky vybraných zariadení vyplynula podľa ÚVZ z opakovaných požiadaviek vedenia samospráv v SR. Cieľom je snaha vyjsť v ústrety pri zabezpečení bazálnych potrieb seniorom a sociálne znevýhodneným deťom v zmysle poskytovania plnohodnotného stravovania v zložitej životnej situácii, akej sú aktuálne vystavení.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.10.2020
Do akvaparkov, kín či divadiel sa od štvrtka ľudia nedostanú
Od štvrtka (15. 10.) od 6.00 h sa zatvárajú všetky prírodné a umelé kúpaliská, akvaparky, wellness – teda sauny, vírivky, kúpele, či zábaly, fitness centrá či prevádzky divadelných, hudobných, filmových alebo iných umeleckých predstavení, akými sú kiná alebo divadlá.
viac
05.11.2020
ZMOS predstavil zásadné pripomienky k výnosu o rozdeľovaní výnosu dane
Združenie miest a obcí Slovenska adresovalo rezortu školstva zásadné a pre samosprávu principiálne pripomienky k nariadeniu vlády o rozdeľovaní výnosu dane z príjmov územnej samospráve. Podľa združenia sa rezort školstva už 5 rokov prizerá na problémy namiesto toho, aby ich riešil.
viac
22.03.2021
Mesto Prešov participovalo na príprave novely školského zákona
Sedemdesiatročná tradícia školského stravovania je zachránená. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR zohľadnilo v pripravovanej novele zákona o výchove a vzdelávaní pripomienky mesta Prešov. Kvalita školského stravovania na Slovensku tak nebude ohrozená.
viac
17.01.2023
Za stravu v mestských školách si rodičia priplatia
Stravné v mestských materských a základných školách v Ružomberku od januára zdraželo. Rodičia detí si tak po novom priplatia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %