Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
13.07.2021 01:35

Komplexný systém riadenia v sociálnych službách


Ilustračná snímka.


Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR v spolupráci s odborníkmi z praxe pripravuje metodiku pre krízové riadenie sociálnych služieb v pandemickej situácii.


Jej cieľom je vytvoriť taký súbor opatrení a postupov, ktoré v čase krízovej situácie zaistia bezpečné poskytovanie sociálnych služieb. Odborný dokument poslúži všetkým organizáciám a inštitúciám, ktoré pracujú alebo spolupracujú v oblasti sociálnych služieb.  

Komplexný systém opatrení pre zariadenia sociálnych služieb, ktorými sa budú riadiť počas krízovej situácie, pripravuje pracovná skupina. Zriadil ju minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak: „Počas leta sa pripravujeme na príchod potenciálnej tretej vlny pandémie. Druhú sa nám v zariadeniach sociálnych služieb podarilo zvládnuť výborne práve preto, že sme situáciu nepodcenili. Všetky zariadenia sme cez vyššie územné celky zásobili ochrannými pomôckami, antigénovými testami, prijali sme rôzne opatrenia na ochranu zdravia klientov aj zamestnancov. Verím, že členovia pracovnej skupiny pretavia svoje skúsenosti z druhej vlny pandémie do efektívnych opatrení, ktoré iným organizáciám a poskytovateľom sociálnych služieb pomôžu čo najlepšie a najľahšie zvládnuť akúkoľvek pandémiu.“

Pracovnú skupinu pre prípravu Metodiky pre krízové riadenie sociálnych služieb v pandemickej situácií vedie riaditeľ odboru krízového manažmentu a bezpečnosti rezortu práce Ján Hudák. „V súčasnosti nemáme na Slovensku žiadne zariadenie sociálnych služieb, ktoré by malo covid pozitívneho zamestnanca alebo klienta. K zlepšeniu situácie výrazne pomohlo očkovanie v zariadeniach,“ priblížil aktuálnu situáciu v ZSS.

K 9. júlu 2021 dostalo prvú dávku vakcíny 40 810 ľudí (99,88 %), druhou dávkou bolo zaočkovaných 40 522 ľudí (98,62 %) z tých, ktorí MPSVR SR požiadali o skupinovú formu očkovania. „Napriek priaznivému vývoju a rastúcej zaočkovanosti v ZSS situáciu nepodceňujeme a s kolegami z nášho ministerstva a z partnerských organizácií a inštitúcií pripravujeme odborný dokument,“ vysvetlil riaditeľ Hudák . Doposiaľ komplexný manuál pre krízovú situáciu v sociálnych službách chýbal. „Aj keď covid ustúpi, skôr či neskôr príde iná pandémia. Preto potrebujeme mať stanovené jednotné postupy, ktoré nám pomôžu rýchlo a efektívne zvládnuť krízové situácie najmä v súvislosti s poskytovaním sociálnych služieb v prípade akejkoľvek krízovej situácii,“ uzavrel riaditeľ Ján Hudák.

Metodika pre krízové riadenie sociálnych služieb v pandemickej situácii sa zameriava na rôzne oblasti poskytovania sociálnych služieb, napr. na hygienicko-epidemiologickú a zdravotnú starostlivosť, psychologickú intervenciu, vzdelávanie zamestnancov a manažmentu, ale aj opatrenia pri zaistení bezpečného pohybu osôb či uzatvorenia pobytových foriem.

Pracovnú skupinu tvoria stáli a prizvaní členovia. Prihlásiť sa však môže každý poskytovateľ sociálnych služieb so skúsenosťami, ktoré mu dokázali pomôcť pri prekonaní covid v zariadení.

Stáli členovia: odbor kontroly MPSVR SR, odbor sociálnych služieb MPSVR SR, odbor krízového manažmentu a bezpečnosti MPSVR SR, odbor hodnotenia kvality sociálnych služieb a akreditácií MPSVR SR, Implementačná agentúra MPSVR SR, Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Prizvaní členovia: SK8, ZMOS, Únia miest Slovenska, Asociácia poskytovateľov sociálnych služieb v SR, Asociácia odborných pracovníkov sociálnych služieb, Úrad komisára pre deti, Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím, Kancelária verejného ochrancu práv, Intervenčný tím Ministerstva zdravotníctva SR, Sociofórum o. z., Ružinovský dom seniorov, SENIOR – geriatrické centrum, n. o., Domov sociálnych služieb pre deti a dospelých v Rohove, Stredisko sociálnych služieb Petržalka.

Autor: (MPSVaR SR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.08.2020
Rozšírené funkcie modelu sociálnych služieb v informačnom systéme
Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky, nasadilo do Jednotného informačného prostriedku hospodárskej mobilizácie (EPSIS ® JISHM) nové evidenčné funkcionality v moduloch sociálnych služieb.
viac
11.11.2020
Pomoc bezdomovcom a poskytovateľom sociálnych služieb
Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR podáva pomoc bezdomovcom, ale aj poskytovateľom sociálnych služieb.
viac
15.03.2021
ZMOS žiada upresniť prístup k deinštitucionalizácii posudkovej činnosti
Združenie miest a obcí Slovenska adresovalo rezortu práce, sociálnych vecí a rodiny zásadnú pripomienku k Národnej stratégii deinštitucionalizácie systému sociálnych služieb a služieb náhradnej starostlivosti. Podľa ZMOS je potrebné vnímať reálne možnosti a nevyhnutné potreby samospráv.
viac
15.07.2021
Rodinné poradne pre rodiny a jednotlivcov
Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR pripravuje národný projekt „Rodinné poradne – poradensko-psychologické služby pre jednotlivcov, páry a rodiny“.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %