Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
11.11.2020 09:15

Pomoc bezdomovcom a poskytovateľom sociálnych služieb


Ilustračná snímka.


Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR podáva pomoc bezdomovcom, ale aj poskytovateľom sociálnych služieb.


Nepretržito počas celého trvania pandémie kontroluje situáciu v zariadeniach sociálnych služieb a prijíma nové opatrenia na zmiernenie dopadov koronakrízy.

Počas krízovej situácie v dôsledku COVID – 19 rezort práce prijal niekoľko opatrení. Zvýšil finančný príspevok na jedno miesto v nocľahárni o 30 eur, teda na 150 eur mesačne a umožnil im celodennú prevádzku. „Prijali sme aj také kroky, vďaka ktorým nemusia poskytovatelia sociálnych služieb vrátiť finančný príspevok za neobsadené miesta. Tieto finančné prostriedky predstavujú 1 100 000 eur a podľa bežného režimu by ich zariadenie sociálnych služieb muselo vrátiť ministerstvu. Teraz ich mohli poskytovatelia využiť napríklad na mzdy,“ povedala štátna tajomníčka Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Soňa Gaborčáková. Neobsadené miesta v zariadeniach sociálnych služieb ministerstvo považuje počas krízovej situácie za obsadené, vďaka čomu poskytovatelia nemusia finančný príspevok vrátiť.

Poskytovatelia sociálnych služieb mohli už od prvej vlny žiadať ministerstvo o dotáciu na podporu humanitárnej pomoci najviac vo výške 15 000 eur. Aktuálne tento limit neplatí a zariadenia môžu požiadať o väčšie množstvo peňazí. Dotáciu možno využiť aj na zabezpečenie ubytovania pre ľudí bez domova, ale aj na vytvorenie karanténneho zariadenia pre ľudí bez domova.

Určení poskytovatelia sociálnych služieb sú v čase mimoriadnej situácie vyhlásení za subjekty hospodárskej mobilizácie, čím majú uloženú pracovnú povinnosť, môžu požiadať príslušný okresný úrad o doplnenie ľudských zdrojov alebo vecných prostriedkov, vrátane osobných ochranných pracovných prostriedkov a výdavky na opatrenia hospodárskej mobilizácie sú hradené z rezervy štátneho rozpočtu.  

Viac informácií je k dispozícii TU 

Autor: (ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.10.2020
Žilinská župa sprísňuje opatrenia na ochranu najzraniteľnejších skupín
Žilinský samosprávny kraj sprísňuje opatrenia v zariadeniach sociálnych služieb. Včerajším dňom začal platiť plošný zákaz návštev, zatvárať sa budú aj ambulantné služby.
viac
19.11.2020
Ministerstvo schválilo odmeny pre zamestnancov v 1. línii
Poskytovateľom sociálnych služieb, zariadeniam sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately a centrám pre deti a rodiny posiela Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR na mimoriadne odmeny pre zamestnancov v prvej línii odmeny v celkovej výške 22 524 706 eur.
viac
20.11.2020
Vláda schválila refundáciu nákladov
Vláda SR vo štvrtok na svojom rokovaní schválila materiál vo vzťahu k refundácii nákladov, ktoré vynaložili mestá a obce v súvislosti s celoplošným testovaním.
viac
13.07.2021
Komplexný systém riadenia v sociálnych službách
Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR v spolupráci s odborníkmi z praxe pripravuje metodiku pre krízové riadenie sociálnych služieb v pandemickej situácii.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %