Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
14.04.2024 02:05

Viac peňazí pre kultúrny dom chcú získať cez príspevkovú organizáciu


Kultúrny dom Andreja Hlinku (KDAH) v Ružomberku. Snímka zdroj:rkmagazin.sk


Na činnosť Kultúrneho domu Andreja Hlinku (KDAH) v Ružomberku chce samospráva získať viac externých financií. Pokúsia sa o to cez novozaloženú príspevkovú organizáciu. TASR o tom informoval hovorca Ružomberka Vladimír Miškovčík.


Zriaďovaciu listinu organizácie schválili ružomberskí mestskí poslanci na aprílovom zasadnutí. Primátora Ľubomíra Kubáňa poverili, aby zabezpečil všetky ekonomicko-právne, rozpočtové a prevádzkové úkony. "Poslaním organizácie bude najmä vytvárať podmienky pre spoločensky hodnotné a tvorivé kultúrne aktivity pre občanov i návštevníkov mesta. Navrhnutý model prinesie väčšie možnosti na zabezpečenie rozvoja kultúry v Ružomberku aj prostredníctvom externých finančných zdrojov," povedal Kubáň.         

Rozpočet organizácie bude zahŕňať príspevok z rozpočtu mesta, prostriedky prijaté od iných subjektov, účelovo určené peňažné dary a prostriedky vlastných finančných fondov. Organizácia bude fungovať popri mestskej akciovej spoločnosti KDAH. "Kultúrnemu domu by to malo do budúcna umožniť účinnejšie využívať výhody komerčného prostredia. Podľa platnej legislatívy totiž môže príspevková organizácia vykonávať podnikateľskú činnosť nad rámec hlavných aktivít, ak plní úlohy určené zriaďovateľom," vysvetlil Miškovčík.         

Výsledkom hospodárenia spoločnosti KDAH od jej vzniku v roku 1996 je kontinuálne účtovná strata. Výnosy z bežnej hospodárskej činnosti nepokrývajú prevádzkové náklady spoločnosti. Podľa radnice je to aj preto, že spoločnosť zabezpečuje v mnohých oblastiach viac spoločenskú ako podnikateľskú funkciu, čo je z dlhodobého hľadiska neudržateľné.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.01.2019
Samospráva chce riešiť problémy s vykurovaním v obecných budovách
Aj v tomto roku chcú v Kľaku (okres Žarnovica) pokračovať v obnove miestneho kultúrneho domu a budovy obecného úradu. Starosta Ľuboš Haring priblížil, že najväčšie problémy majú v týchto budovách s kúrením. Kým v budove kultúrneho domu žiadne nemajú, na obecnom úrade ho potrebujú vymeniť.
viac
14.02.2020
Obec Rovňany získala od vlády na obnovu kultúrneho domu 47 000 eur
Kultúrny dom v Rovňanoch v okrese Poltár, v ktorom sídli aj obecný úrad a knižnica, v súčasnosti obnovujú. Obec na to získala príspevok od vlády SR, ktorý kabinet prerozdeľoval pri svojom vlaňajšom výjazdovom zasadaní v Kokave nad Rimavicou.
viac
27.01.2022
V obci Dubové obnovili kultúrny dom z 50. rokov 20. storočia
Približne 250 000 eur stála obec Dubové v okrese Zvolen rekonštrukcia kultúrneho domu. Obnovu objektu z 50. rokov uplynulého storočia ukončili koncom minulého roka.
viac
15.02.2023
Obnovu kultúrneho domu a obecného úradu by mali onedlho ukončiť
V Čekovciach v okrese Krupina obnovujú kultúrny dom a obecný úrad. Obec na to získala dotáciu takmer 394.262 eur od Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA). Uviedol to starosta Milan Gregáň.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %