Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
09.11.2020 11:35

Pomoc potrebujú jedálne verejných škôl, neštátne poukazujú na nerovnosť


Ilustračná snímka.


Zástupcovia cirkevných a súkromných škôl a školských zariadení poukazujú na nerovnosť medzi verejnými a neštátnymi zriaďovateľmi. Uviedli to v súvislosti s financiami, ktoré rezort školstva vyčlenil školám na nákup zariadenia pre školské jedálne.


Tlačové oddelenie rezortu školstva uviedlo, že na základe pravidelných ciest a návštev škôl a školských zariadení v SR považuje vedenie ministerstva školstva za zjavné, že finančnú pomoc potrebujú v prvom rade jedálne verejných škôl.      

Prezident Združenia katolíckych škôl Slovenska Daniel Masarovič oceňuje gesto ministra k namáhavej práci kuchárok a pomocných síl, zároveň však poukazuje na pokrivenie tejto solidarity, keďže je zameraná len na jednu vybranú časť školských jedální. „Ministerstvo znovu uplatňuje princíp správcu, ktorý rozdáva zo spoločného, ale iba niektorým,” uviedol.       

Ministerstvo školstva na svojom webe informuje, že celkovo je na Slovensku viac ako 4400 školských jedální, preto rozhodlo, že v tomto kole budú podporené jedálne pri verejných školách, ktoré sú najzastúpenejšie. „Rezort však hľadá aj možnosti na zaradenie súkromných a cirkevných zriaďovateľov do opatrení na podporu vybavenia jedální,” poznamenalo tlačové oddelenie ministerstva školstva.      

„Paradoxne, na toto rozhodnutie doplatia aj deti niektorých verejných škôl. Napríklad v obci, ktorá vlastnú jedáleň nemá. Vieme minimálne o jednej súkromnej školskej jedálni, ktorá stravuje žiakov z celej obce, a nevylučujeme, že takýchto neštátnych školských jedální môže byť viac,” povedala štatutárna zástupkyňa Asociácie pracovníkov súkromných škôl a školských zariadení Slovenska Eva Ohraďanová. Predseda školského výboru Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku Miroslav Čurlík zdôraznil, že nežiadajú 5000 eur pre každú jedáleň, chcú „len rovnocennú možnosť uchádzať sa o túto dotáciu”.      

Rezort školstva vyčlenil 750 000 eur na nákup zariadenia pre školské jedálne. Zriaďovatelia škôl mohli ministerstvo požiadať o dotáciu v sume 5000 eur.  

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.11.2020
Rezort školstva už odoslal peniaze na digitálne vybavenie škôl
Rezort školstva informuje, že viac ako 6 miliónov eur na digitálnu techniku už odišlo do škôl. Pokiaľ školy peniaze nedostali je potrebné sa obrátiť na zriaďovateľa, prípadne VÚC či okresný úrad.
viac
14.12.2020
Samospráva Prievidze chce vybaviť školské jedálne novým zariadením
Prievidzská samospráva plánuje zabezpečiť pre školské jedálne pri základných školách (ZŠ) nové zariadenia.
viac
11.01.2021
Aktuálne rozhodnutie ku školskému stravovaniu
Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, aj na základe podnetu ZMOS, aktualizovalo rozhodnutie ministra školstva a s účinnosťou od 11. januára 2021 je možné poskytovať školské stravovanie aj pre deti, ktorým sa poskytuje celodenná starostlivosť v školských kluboch detí.
viac
23.04.2021
Ministerstvo školstva rozdelilo dva milióny eur pre školské jedálne
Zdravšie stravovanie žiakov, kvalita ponúkaných jedál a modernejšie vybavenie školských jedální - to sú ciele dotácie ministerstva školstva, na ktorú rezort tento rok vyčlenil celkovo dva milióny eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %