Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
21.10.2022 02:25

Výrub stromov pre obnovu Cesty Slobody nahradia novou výsadbou


Na archívnej snímke automobil prechádza po ceste Slobody. Snímka zdroj: (tasr).


Na dvoch častiach Cesty Slobody vo Vysokých Tatrách plynule pokračujú práce na rekonštrukcii. Od začiatku októbra, keď sa skončilo vegetačné obdobie, tam bolo nutné vyrúbať ďalšie stromy a kry.


Riaditeľ projektu Vysoké Tatry Jozef Fabian však ubezpečil, že výrub nahradia novou výsadbou na viacerých miestach.

"Výruby sme zabezpečovali už počas minulej zimy len na cestnom telese, v zárezoch, násypoch a v dotykoch s cestou. Trasa sa sprehľadnila, zvýšila sa bezpečnosť a dnes (vo štvrtok) sme podpísali memorandum o porozumení, v rámci ktorého sa v priebehu troch rokov zabezpečí výsadba 2000 stromov na pozemkoch Vysokých Tatier, Štrby a Slovenského pozemkového fondu," priblížil Fabian. Okrem toho za výrub 249 stromov a 91 štvorcových metrov kríkov na odpočívadlách uhrádza Prešovský samosprávny kraj (PSK) mestu Vysoké Tatry podľa dendrologického posudku spoločenskú ujmu vo výške 123 000 eur. Tieto peniaze musí samospráva v zmysle zákona použiť na ďalšiu náhradnú výsadbu.

Cesta Slobody je najvyťaženejšia dopravná tepna na území Tatier, rekonštrukcia 43-kilometrového úseku je rozdelená do siedmich etáp a vyžiada si viac ako 42 miliónov eur. PSK už má krytie na všetky úseky, rozsiahly projekt bude financovať vďaka dotáciám z Integrovaného regionálneho operačného programu a spolufinancovať zo štátneho i vlastného rozpočtu.

V súčasnosti stavbári naplno pracujú v časti Podbanské - Pavúčia dolina a tiež Tatranské Matliare - križovatka s cestou I/66. "Práce tam bežia na priepustoch, súčasťou sú zemné práce, búranie a betonáž čiel, pracuje sa aj na mostných objektoch, čistia sa priekopy, zrovnávajú krajnice a začali sme aj s frézovaním a pokládkou nového asfaltu. Pri Tatranských Matliaroch už máme hotový asi 2,5-kilometrový úsek smerom k Bielej vode pri parkovisku, odkiaľ turisti smerujú na Zelené pleso. Približne podobný je stav aj na prvom úseku od Podbanského," priblížil Fabian.

Okrem samotnej cesty sa zmodernizujú aj štyri odpočívadlá, pribudne tam sedenie pre motoristov, detské ihriská, stojany na bicykle, toalety aj kamerový systém. Súčasťou obnovy sú aj mosty a oporné múry. "V tomto prípade by sa mali do konca roka zriadiť staveniská, prípojky a dokončia sa aj nejaké výruby, aby boli prístupné prvky, ktoré treba opraviť," doplnil riaditeľ Správy a údržby ciest PSK Marcel Horváth s tým, že ďalšie úseky už sú schválené v systéme ITMS a zároveň majú vysúťažených aj zhotoviteľov. Rekonštrukcia musí byť hotová do konca budúceho roka, Horváth verí, že päť veľkých stavbárskych firiem projekt stihne zrealizovať.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.01.2022
PSK plánuje zrekonštruovať 42-kilometrový úsek Cesty Slobody
Prešovský samosprávny kraj (PSK) plánuje v najbližšom období zrekonštruovať 42-kilometrový úsek na Ceste Slobody vo Vysokých Tatrách.
viac
03.07.2023
Kraj vyzýva turistov, aby do Vysokých Tatier chodili verejnou dopravou
Prešovský samosprávny kraj (PSK) vyzýva turistov a dovolenkárov na to, aby na prepravu do Vysokých Tatier využili verejnú dopravu. Dôvodom sú stále prebiehajúce práce na 43 kilometroch ciest od Podbanského po Tatranské Matliare a s tým súvisiace obmedzenia a zdržania.
viac
06.09.2023
Pri obnove Cesty slobody vyrúbali stovky stromov, začala výsadba nových
Počas rekonštrukcie Cesty slobody vo Vysokých Tatrách vyrúbali stovky stromov, teraz začala výsadba nových. Celkovo ich v rôznych lokalitách od Podbanského až po Tatranskú Kotlinu pribudne 2000. Uviedol to primátor Vysokých Tatier Jozef Štefaňák.
viac
10.11.2023
Najväčšia cestná akcia PSK je vo finále - Cesta slobody je zrekonštruovaná
Tatry majú po vyše po vyše piatich desaťročiach vynovené cesty. Prešovský samosprávny kraj (PSK) tu ukončil masívnu rekonštrukciu Cesty slobody v rámci najvýznamnejšieho infraštruktúrneho projektu krajskej samosprávy za posledné roky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %