Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
06.09.2023 12:05

Pri obnove Cesty slobody vyrúbali stovky stromov, začala výsadba nových


Ilustračná snímka (TASR)


Počas rekonštrukcie Cesty slobody vo Vysokých Tatrách vyrúbali stovky stromov, teraz začala výsadba nových. Celkovo ich v rôznych lokalitách od Podbanského až po Tatranskú Kotlinu pribudne 2000. Uviedol to primátor Vysokých Tatier Jozef Štefaňák.


 "Máme projekt starostlivosti o dreviny a podľa toho sa bude vysádzať. Budeme sadiť všetky druhy stromov, vrátane listnáčov. Presvedčili sme sa pri kalamite, že keď je les jednodruhový, ťažšie odolá rôznym vplyvom počasia a kalamitám," objasnil Štefaňák. Stromy nebudú vysádzať popri cestách, keďže v minulosti to spôsobovalo problémy najmä s viditeľnosťou a tiež deformovaním cestného telesa. Nová výsadba bude smerovaná predovšetkým do parkov, na lúky a do tatranských lesov.         

Vysádzanie realizujú na základe memoranda o spolupráci medzi Prešovským samosprávnym krajom (PSK), Správou a údržbou ciest PSK, mestom Vysoké Tatry, obcou Štrba, Okresným úradom Poprad a Slovenským pozemkovým fondom z októbra 2022. Výrub zabezpečovali len na cestnom telese, v zárezoch, násypoch a v dotykoch s cestou. Trasa sa sprehľadnila a zvýšila sa aj bezpečnosť. Za výrub 249 stromov a 91 štvorcových metrov kríkov na odpočívadlách uhradil PSK mestu Vysoké Tatry podľa dendrologického posudku spoločenskú ujmu vo výške 123.000 eur. Tieto peniaze musí samospráva v zmysle zákona použiť na ďalšiu náhradnú výsadbu.         

"Prvých 200 stromov bude vysadených ešte teraz, v ďalších etapách budeme potom pokračovať neskôr," dodal predseda PSK Milan Majerský s tým, že práce na rekonštrukcii cestnej magistrály napredujú a idú podľa harmonogramu. Riaditeľ projektu Vysoké Tatry Jozef Fabian konkretizoval, že niektoré úseky sú už takmer dokončené. "Finančnú rozpracovanosť máme na úrovni takmer 45 percent a vecná a technologická rozpracovanosť je na úrovni 70 až 75 percent za celú stavbu. Úseky od Smokovca až po Tatranské Matliare a ďalej ku križovatke pri Tatranskej Kotline sú dokončené na 90 až 95 percent," uviedol. Najviac práce čaká cestárov na mostných objektoch a oporných múroch, práve táto časť obnovy sa presunie do ďalšieho roka. Ukončenie stavby by malo byť v septembri budúceho roka.         

Cesta slobody je najvyťaženejšia dopravná tepna na území Tatier. Rekonštrukcia 43-kilometrového úseku, ktorá začala vlani na jeseň, je rozdelená do siedmich etáp a vyžiada si viac ako 42 miliónov eur. PSK už má krytie na všetky úseky, rozsiahly projekt bude financovať vďaka dotáciám z Integrovaného regionálneho operačného programu a spolufinancovať zo štátneho i vlastného rozpočtu.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.12.2021
Nitra po piatich mesiacoch ukončila rekonštrukciu Kráľovskej cesty
Mesto Nitra ukončilo rekonštrukciu Kráľovskej cesty, ktorá vedie pamiatkovou rezerváciou na hradnom kopci. Celkové náklady na obnovu viac ako 170 metrov dlhého dláždeného úseku dosiahli sumu 240 000 eur.
viac
21.10.2022
Výrub stromov pre obnovu Cesty Slobody nahradia novou výsadbou
Na dvoch častiach Cesty Slobody vo Vysokých Tatrách plynule pokračujú práce na rekonštrukcii. Od začiatku októbra, keď sa skončilo vegetačné obdobie, tam bolo nutné vyrúbať ďalšie stromy a kry.
viac
03.07.2023
Kraj vyzýva turistov, aby do Vysokých Tatier chodili verejnou dopravou
Prešovský samosprávny kraj (PSK) vyzýva turistov a dovolenkárov na to, aby na prepravu do Vysokých Tatier využili verejnú dopravu. Dôvodom sú stále prebiehajúce práce na 43 kilometroch ciest od Podbanského po Tatranské Matliare a s tým súvisiace obmedzenia a zdržania.
viac
10.11.2023
Najväčšia cestná akcia PSK je vo finále - Cesta slobody je zrekonštruovaná
Tatry majú po vyše po vyše piatich desaťročiach vynovené cesty. Prešovský samosprávny kraj (PSK) tu ukončil masívnu rekonštrukciu Cesty slobody v rámci najvýznamnejšieho infraštruktúrneho projektu krajskej samosprávy za posledné roky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %