Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
03.07.2023 07:00

Kraj vyzýva turistov, aby do Vysokých Tatier chodili verejnou dopravou


Ilustračná snímka.


Prešovský samosprávny kraj (PSK) vyzýva turistov a dovolenkárov na to, aby na prepravu do Vysokých Tatier využili verejnú dopravu. Dôvodom sú stále prebiehajúce práce na 43 kilometroch ciest od Podbanského po Tatranské Matliare a s tým súvisiace obmedzenia a zdržania.


Návštevníci Vysokých Tatier môžu podľa hovorkyne kraja Daše Jeleňovej využiť napríklad prímestskú autobusovú dopravu, ktorá premáva v pravidelnom takte v dostatočnej kapacite.

Aktuálne je na rekonštruovaných úsekoch takzvanej Cesty Slobody vo Vysokých Tatrách, kde prebiehajú práce v polovičnom profile, stále umiestnených 21 semaforov, 19 dočasných dopravných značení a deväť regulovčíkov. Tieto počty však nie sú definitívne a priebežne sa s vývojom prác menia.

"PSK preto prosí vodičov o trpezlivosť, no zároveň apeluje na turistov a dovolenkárov v Tatrách, aby využívali na prepravu verejnú dopravu. Napríklad prímestskú autobusovú dopravu, ktorá premáva v pravidelnom takte v dostatočnej kapacite," povedala Jeleňová.

Prímestská autobusová doprava premáva v hodinovom intervale na trase Poprad - Starý Smokovec - Tatranská Lomnica - Biela voda - Ždiar, pričom spoje na linke Poprad - Ždiar pokračujú do Tatranskej Javoriny v dvojhodinovom intervale. V približne polhodinovom intervale premáva autobusová linka na trase Tatranská Kotlina - Tatranská Lomnica - Starý Smokovec.

V dvojhodinovom intervale doplnenom o ďalšie vybrané spoje sú k dispozícii linky na trase Lendak - Tatranská Kotlina - Biela voda - Tatranská Lomnica - Starý Smokovec - Štrbské Pleso a rovnako na trase Poprad - Svit - Štrba - Tatranská Štrba - Štrbské Pleso.

Počas celej letnej sezóny budú Železničnou spoločnosťou Slovensko (ZSSK) posilnené aj vlakové spojenia na trati Poprad-Tatry - Studený Potok - Tatranská Lomnica. Premávať budú denne v pravidelnom dvojhodinovom intervale s väčšou kapacitou.

"Cestujúci môžu na prepravu do Vysokých Tatier naďalej využívať aj Tatranské elektrické železnice, ZSSK však pre modernizáciu elektrických jednotiek upozornila na možné obmedzenie týchto vlakov," priblížila Jeleňová.

PSK aktuálne pripravuje spolu s mestom Vysoké Tatry aj zriadenie záchytného parkoviska, a to v areáli bývalého Eurocampu na začiatku Tatranskej Lomnice s kapacitou 400 áut. K dispozícii bude pre návštevníkov Tatier v priebehu júla zadarmo.

Cesty pod Tatrami prechádzajú kompletnou rekonštrukciou po vyše 50 rokoch. PSK modernizuje 43 kilometrov od Podbanského po Tatranské Matliare za 42 miliónov eur. Práce prebiehajú na 35 miestach na siedmich úsekoch.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.10.2016
Vysokohorské chodníky vo Vysokých Tatrách čoskoro uzavrú
Nadchádzajúci predĺžený víkend sa bude vo Vysokých Tatrách niesť v znamení oficiálneho uzavretia turistických chodníkov, čo znamená obmedzenie pohybu vo vysokohorskom teréne s ohľadom na ochranu prírody, ako aj zdravie a bezpečnosť návštevníkov. Oficiálne sa začína v utorok 1. novembra.
viac
21.01.2022
PSK plánuje zrekonštruovať 42-kilometrový úsek Cesty Slobody
Prešovský samosprávny kraj (PSK) plánuje v najbližšom období zrekonštruovať 42-kilometrový úsek na Ceste Slobody vo Vysokých Tatrách.
viac
28.06.2022
Kraj spustil veľký cestný projekt pod Tatrami za takmer 43 miliónov eur
Prešovský samosprávny kraj začal s realizáciou projektu rekonštrukcie tzv. Cesty Slobody, ktorý predstavuje jednu z najväčších investičných akcií v doprave na území kraja za ostatné roky.
viac
21.10.2022
Výrub stromov pre obnovu Cesty Slobody nahradia novou výsadbou
Na dvoch častiach Cesty Slobody vo Vysokých Tatrách plynule pokračujú práce na rekonštrukcii. Od začiatku októbra, keď sa skončilo vegetačné obdobie, tam bolo nutné vyrúbať ďalšie stromy a kry.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %