Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
21.01.2022 11:30

PSK plánuje zrekonštruovať 42-kilometrový úsek Cesty Slobody


Snímka zdroj: (tasr).


Prešovský samosprávny kraj (PSK) plánuje v najbližšom období zrekonštruovať 42-kilometrový úsek na Ceste Slobody vo Vysokých Tatrách.


Hovorkyňa kraja Lea Heilová potvrdila, že Správa a údržba ciest (SaÚC) PSK má pripravenú projektovú dokumentáciu a aktuálne vyhodnocujú ponuky na zhotoviteľov troch častí.

"Ide o úseky Podbanské – Pavúčia dolina, Tatranské Matliare – križovatka s cestou I/66 a treťou je eliminácia bezpečnostných rizík na mostoch a oporných múroch na ceste II/537," konkretizovala Heilová. Súbežne prebieha aj príprava súťažných podkladov pre úseky Pavúčia dolina – križovatka s cestou II/538, ďalej po Batizovský potok, po Starý Smokovec až do Tatranských Matliarov. Zatiaľ nie je jasné, kedy by sa práce mohli začať, ani to, ako dlho potrvajú. V rámci programového obdobia Integrovaného operačného programu je však stanovená lehota na čerpanie finančných prostriedkov do konca budúceho roka.

"Vzhľadom na to, že náklady na projekt budú pomerne vysoké, PSK sa rozhodol uchádzať aj o zdroje Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR," doplnila Heilová. Aktuálne má podľa nej SaÚC PSK schválené žiadosti o nenávratný finančný príspevok v celkovej hodnote takmer 15 miliónov eur na spomínané tri časti. Cestári odhadujú, že oprava ďalších úsekov si vyžiada cca 28,3 milióna eur.

"Stavebné práce, okrem rekonštrukcie vyššie spomínaných úsekov cesty, by mali zahŕňať aj elimináciu bezpečnostných rizík na vybraných 26 mostoch, jednej poloestakáde, 14 oporných a 12 zárubných múroch, ako aj štyroch odpočívadlách a iných spevnených plôch pozdĺž dotknutej cesty," priblížila Heilová s tým, že technologicky zložitejšia časť obnovy bude na mostných objektoch. Účelom projektu je okrem iného zvýšiť životnosť vozovky, bezpečnosť cestnej premávky a na druhej strane znížiť nehodovosť a zmierniť nepriaznivý vplyv dopravy na okolie.

"Prešovský kraj má v pláne rekonštruovať a modernizovať aj ďalšie úseky v regióne Vysokých Tatier. Príprava a samotná realizácia, ako aj časový horizont však podlieha schváleniu zastupiteľstva," uzatvára Heilová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.03.2020
V Leviciach začínajú s rekonštrukciou miestnych komunikácií
V Leviciach sa od začiatku tohto týždňa začína plánovaná rekonštrukcia miestnych komunikácií Sládkovičovej, Tyršovej a Saratovskej ulice. Celkové náklady na ich rekonštrukciu a obnovu sú vyčíslené na 225 000 eur.
viac
28.06.2022
Kraj spustil veľký cestný projekt pod Tatrami za takmer 43 miliónov eur
Prešovský samosprávny kraj začal s realizáciou projektu rekonštrukcie tzv. Cesty Slobody, ktorý predstavuje jednu z najväčších investičných akcií v doprave na území kraja za ostatné roky.
viac
21.10.2022
Výrub stromov pre obnovu Cesty Slobody nahradia novou výsadbou
Na dvoch častiach Cesty Slobody vo Vysokých Tatrách plynule pokračujú práce na rekonštrukcii. Od začiatku októbra, keď sa skončilo vegetačné obdobie, tam bolo nutné vyrúbať ďalšie stromy a kry.
viac
03.07.2023
Kraj vyzýva turistov, aby do Vysokých Tatier chodili verejnou dopravou
Prešovský samosprávny kraj (PSK) vyzýva turistov a dovolenkárov na to, aby na prepravu do Vysokých Tatier využili verejnú dopravu. Dôvodom sú stále prebiehajúce práce na 43 kilometroch ciest od Podbanského po Tatranské Matliare a s tým súvisiace obmedzenia a zdržania.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %