Pondelok 16.09.2024
Dnes má meniny 
Ľudmila
°C
02.09.2024 07:55

Vyhlásenie predsedu ZMOS pri príležitosti dňa výročia prijatia Ústavy SR


Snímka zdroj: TASR


Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) si pripomenolo výročie prijatia Ústavy Slovenskej republiky, kľúčového dokumentu, ktorý formuje našu štátnosť a zaručuje fungovanie nášho demokratického zriadenia.


Tento kľúčový dokument našej histórie nie je len právnym základom našej krajiny, ale aj garantom územnej samosprávy, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou každého demokratického štátu a základným pilierom jeho fungovania.

Ústava SR, prijatá v roku 1992, predstavuje najvyšší právny rámec, ktorý definuje princípy štátneho zriadenia, deľbu moci, a zároveň garantuje ľudské práva a slobody pre všetkých občanov Slovenska vrátane národnostných menšín. Tento dokument je dôkazom našej odhodlanosti budovať právny, demokratický a slobodný štát, ktorý je domovom pre všetkých jeho obyvateľov. Prijatie ústavy bolo zároveň priamym pokračovaním prijatia Deklarácie o zvrchovanosti SR 17. júla 1992 a znamenalo prechod k plne suverénnemu a samostatnému štátu, ktorý dnes poznáme.

Naša ústava je nielen právnym základom, ale aj symbolom našej národnej identity a suverenity. Dôležité je, že územná samospráva, ktorá je definovaná v našej ústave, zohráva kľúčovú úlohu v našom demokratickom systéme. Práve ústava zabezpečuje, že mestá a obce majú právomoci a zodpovednosti, ktoré im umožňujú prispievať k rozvoju a zlepšovaniu kvality života na miestnej úrovni. 

Deň Ústavy SR je pre nás aj príležitosťou na reflexiu o našich úspechoch a plánovanie budúcich krokov. Uctievame si hodnoty a princípy, ktoré nám ústava priniesla, a zároveň sa zamýšľame nad tým, ako môžeme ďalej rozvíjať našu územnú samosprávu a podporovať miestne komunity.

Našim spoločným cieľom musí byť pokračovanie v úsilí o zlepšovanie kvality života občanov, podporu hospodárskeho rastu a rozvoj našich miest a obcí.

Autor: Jozef Božik, predseda ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.03.2017
Vyhlásenie predsedu ZMOS: Učiteľom patrí mimoriadna vďaka a hlboká úcta
Bratislava 28. marec 2017 – Dnešný deň historický patrí Medzinárodnému dňu učiteľov a spája sa s narodením a odkazom Jána Amosa Komenského. Združenie miest a obcí Slovenska ho vníma ako príležitosť verejne oceniť tých, ktorí sú v mestách a obciach nositeľmi vzdelanosti.
viac
17.02.2020
Mimoriadna schôdza parlamentu nie je systematickým riešením problémov
Združenie miest a obcí Slovenska v súvislosti s mimoriadnou schôdzou Národnej rady Slovenskej republiky konštatuje, že parlament by mal problémy, ktoré trápia obyvateľov riešiť priebežne, systematicky a s mierou poznania dopadov.
viac
01.09.2021
Vyhlásenie ZMOS ku Dňu Ústavy SR
Združenie miest a obcí Slovenska pri príležitosti výročia prijatia Ústavy Slovenskej republiky zdôrazňuje, že skutočnú úctu k základnému zákonu štátu vyjadríme jej dodržiavaním a rešpektovaním.
viac
17.06.2024
Vyhlásenie predsedu ZMOS pri príležitosti Medzinárodného dňa otcov
Predseda ZMOS Jozef Božik vyjadruje úprimné uznanie všetkým otcom i kolegom, ktorí zohrávajú nezastupiteľnú úlohu v živote svojich detí a rodín, pri príležitosti dnešného Medzinárodného dňa otcov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %