Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
01.09.2021 12:53

Vyhlásenie ZMOS ku Dňu Ústavy SR


Logo.


Združenie miest a obcí Slovenska pri príležitosti výročia prijatia Ústavy Slovenskej republiky zdôrazňuje, že skutočnú úctu k základnému zákonu štátu vyjadríme jej dodržiavaním a rešpektovaním.


Podľa Združenia miest a obcí Slovenska práve úcta k ústave znásobuje dôveru voči základnému kameňu štátu, ktorý upravuje činnosť demokratického mechanizmu v celej jeho šírke.

Miestna územná samospráva má v Ústave Slovenskej republiky svoje stabilné miesto. Komunál je stabilizačným prvkom, ktorý sa dlhodobo teší mimoriadne vysokej dôvere medzi obyvateľmi. Napriek tomu cítime, ako neraz musíme politikom pripomínať ústavný rozmer samosprávy v súvislosti s prijímaním zákonov, ktoré prinajmenšom balancujú na hrane ústavnej ochrany princípov, nezávislosti a hodnôt miestnej územnej samosprávy.

Združenie miest a obcí Slovenska pripomína, že Slovensko musí žiť ústavnosťou a to sa dá iba jej precíznym dodržiavaním v praxi. Práve selektívny prístup spôsobuje nedôveru, polarizáciu a vytvára priestor na svojské interpretácie, čo na konci dňa môže ublížiť všetkým.

V tomto období preto podľa Združenia miest a obcí Slovenska nemôže byť témou diskusia o tom, v čom zmeniť ústavu, ale ako konať výlučne v súlade s ústavou. Pre politikov, sociálnych partnerov, a samosprávu musí byť striktné dodržiavanie ústavy šancou na udržanie dôveryhodnosti, ktorá je nevyhnutnou podmienkou úspešného spravovania krajiny v tak náročnom období, aké v súvislosti s koronakrízou, s nástupom ekonomickej krízy a prichádzajúcim sociálnym napätím v spoločnosti žijeme.

 

Autor: (Branislav TRÉGER, predseda Združenia miest a obcí Slovenska)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.03.2017
Vyhlásenie predsedu ZMOS: Učiteľom patrí mimoriadna vďaka a hlboká úcta
Bratislava 28. marec 2017 – Dnešný deň historický patrí Medzinárodnému dňu učiteľov a spája sa s narodením a odkazom Jána Amosa Komenského. Združenie miest a obcí Slovenska ho vníma ako príležitosť verejne oceniť tých, ktorí sú v mestách a obciach nositeľmi vzdelanosti.
viac
17.02.2020
Mimoriadna schôdza parlamentu nie je systematickým riešením problémov
Združenie miest a obcí Slovenska v súvislosti s mimoriadnou schôdzou Národnej rady Slovenskej republiky konštatuje, že parlament by mal problémy, ktoré trápia obyvateľov riešiť priebežne, systematicky a s mierou poznania dopadov.
viac
02.03.2020
Ďakujem voličom, blahoželám úspešným subjektom
Výsledky volieb do Národnej rady Slovenskej republiky treba rešpektovať a v plnej miere akceptovať. V tejto súvislosti je potrebné poďakovať voličom za ich záujem rozhodnúť. Rovnako je potrebné zablahoželať úspešným politickým stranám a hnutiam, ale musíme ísť ďalej.
viac
10.09.2020
Vzácne čriepky problémov bude treba poskladať a riešiť
V rámci svojich pracovných ciest po slovenských regiónoch navštívil predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislav Tréger v spoločnosti starostu košickej mestskej časti Juh Jaroslava Hlinku a ústredného riaditeľa Kancelárie ZMOS Michala Kaliňáka mesto Košice.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %