Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
10.01.2022 02:25

Vodná nádrž Ružiná je naplnená na 11 percent jej celkového objemu


Ružiná - archívna snímka.


Napúšťanie vodnej nádrže Ružiná v Lučeneckom okrese pokračuje, v súčasnosti je naplnená na 11 percent jej celkového objemu. Uviedol to hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Marián Bocák.


Ako dodal, k začiatku tohto týždňa je vodná stavba napustená na úroveň 244,56 metrov nad morom, čo je 2,5 metra nad minimálnou prevádzkovou hladinou, ktorá je 242 metrov nad morom. „Napustenie po maximálnu prevádzkovú hladinu sa predpokladá za 1,5 roka až dva roky. Využívanie vodnej stavby na rekreáciu si nevyžaduje maximálnu prevádzkovú hladinu,“ spresnil hovorca. Dosiahnutie maximálnej prevádzkovej hladiny bude závisieť od hydrologických podmienok, v priemerných podmienkach to však podľa neho trvá približne dva roky.

Po úplnom vypustení nádrže Ružiná realizovali práce v podzemí. „Pre opravu týchto objektov bolo nevyhnutné úplné vypustenie,“ spomenul Bocák. „Nádrž zostane aj po oprave vo svojej pôvodnej objektovej skladbe, bez zmeny parametrov jednotlivých objektov. Jednotlivé objekty vodného diela budú obnovené, vymenené alebo sanované. Rozsahom je možné práce považovať za generálnu opravu vodnej stavby,“ zhrnul hovorca. V prípade, že by nádrž neopravovali, hrozilo by, že vodná stavba by nebola funkčná a prevádzkyschopná. Náklady na opravy v zmysle zmluvy o diele predstavujú sumu 2,608 milióna eur bez DPH.

Vodnú stavbu Ružiná vybudovali v období rokov 1969 až 1973, do trvalej prevádzky ju uviedli v roku 1974. Cieľom vodnej stavby s rozlohou 170 hektárov a celkovým objemom viac ako 15 miliónov kubických metrov je sploštenie povodňovej vlny a vyrovnávanie nerovnomerných prietokov v Budinskom a Krivánskom potoku. Postavili ju aj na akumuláciu vody na zabezpečenie povrchovej vody pre priemysel a poľnohospodárstvo, či využitie hydroenergetického potenciálu v malej vodnej elektrárni. Vodná nádrž slúži aj na rekreáciu a rybárstvo.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.04.2021
Obnova vodnej nádrže Ružiná pokračuje
Rekonštrukcia vodnej nádrže Ružiná v Lučeneckom okrese pokračuje, v súčasnosti sú práce nastavené tak, aby mohli na stavenisko privážať mechanizmy.
viac
17.05.2021
Vodnú nádrž Ružiná chcú začať napúšťať v júni
Rekonštrukcia vodnej nádrže Ružiná v Lučeneckom okrese pokračuje, v súčasnosti sú práce na dne nádrže tak, aby ju mohli začať napúšťať v júni.
viac
10.08.2021
Volavkám sa v kolónii pri Rapovciach darí, hniezdi tam 20 až 60 párov
V chránenom areáli Volavčia kolónia pri obci Rapovce v okrese Lučenec sa volavkám popolavým darí. Kým pri vyhlásení chráneného areálu v roku 1992 tam hniezdilo desať až 12 párov, v súčasnosti je to 20 až 60 dvojíc.
viac
25.10.2021
Rekonštrukcia vodnej nádrže Ružiná je pred dokončením
Rekonštrukcia vodnej nádrže Ružiná v Lučeneckom okrese je pred dokončením. Pre TASR to uviedol hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Marián Bocák.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %