Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
17.05.2021 02:20

Vodnú nádrž Ružiná chcú začať napúšťať v júni


Snímka zdroj: (youtube.com).


Rekonštrukcia vodnej nádrže Ružiná v Lučeneckom okrese pokračuje, v súčasnosti sú práce na dne nádrže tak, aby ju mohli začať napúšťať v júni.


„V súčasnosti v útrobách stavby vymieňajú elektroinštalácie dnových výpustov a technologických častí. Ostatné práce budú aj počas napúšťania,“ uviedol hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Marián Bocák.

Po úplnom vypustení nádrže boli práce v podzemí. „Pre opravu týchto objektov bolo nevyhnutné úplné vypustenie nádrže,“ spomenul hovorca vo februári. „Presnejší termín dokončenia prác nie je možné určiť, závisieť to bude predovšetkým od náročnosti a priebehu prác. Napustenie po maximálnu prevádzkovú hladinu sa predpokladá za 1,5 roka až dva roky. Využívanie vodnej stavby na rekreáciu si nevyžaduje maximálnu prevádzkovú hladinu,“ spresnil. Dosiahnutie maximálnej prevádzkovej hladiny bude závisieť od hydrologických podmienok, v priemerných podmienkach to však podľa neho trvá približne dva roky. V prípade, že by nádrž neopravovali, hrozilo by, že vodná stavba by nebola funkčná a prevádzkyschopná. Náklady na opravy v zmysle zmluvy o diele predstavujú sumu 2,608 milióna eur bez DPH.

Vodnú stavbu Ružiná vybudovali v období rokov 1969 až 1973, do trvalej prevádzky ju uviedli v roku 1974. Cieľom vodnej stavby s rozlohou 170 hektárov a celkovým objemom viac ako 15 miliónov kubických metrov je sploštenie povodňovej vlny a vyrovnávanie nerovnomerných prietokov v Budinskom a Krivánskom potoku. Postavili ju aj na akumuláciu vody na zabezpečenie povrchovej vody pre priemysel a poľnohospodárstvo či využitie hydroenergetického potenciálu v malej vodnej elektrárni. Vodná nádrž slúži aj na rekreáciu a rybárstvo.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.06.2016
Na Kežmarskom hrade prebieha najväčšia rekonštrukcia za posledných 30 rokov
Na Kežmarskom hrade sa okrem letnej turistickej sezóny začali aj rozsiahle rekonštrukčné práce, ktoré sú najväčšie za posledných 30 rokov. Hneď na ich začiatku robotníci narazili na dieru pri obrannom múre, ktorú bude potrebné stabilizovať.
viac
04.06.2020
Školský areál na Záhoráckej sa mení
Základná škola na Záhoráckej je najväčšou budovou, ktorú vlastní mesto Malacky. Dlhodobé modernizačné dlhy sa však ozvali, a preto v posledných troch rokoch tam smerujú obrovské investície.
viac
06.04.2021
Obnova vodnej nádrže Ružiná pokračuje
Rekonštrukcia vodnej nádrže Ružiná v Lučeneckom okrese pokračuje, v súčasnosti sú práce nastavené tak, aby mohli na stavenisko privážať mechanizmy.
viac
25.10.2021
Rekonštrukcia vodnej nádrže Ružiná je pred dokončením
Rekonštrukcia vodnej nádrže Ružiná v Lučeneckom okrese je pred dokončením. Pre TASR to uviedol hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Marián Bocák.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %