Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
06.04.2021 10:30

Obnova vodnej nádrže Ružiná pokračuje


Vodná nádrž Ružiná. Snímka zdroj: (youtube.com).


Rekonštrukcia vodnej nádrže Ružiná v Lučeneckom okrese pokračuje, v súčasnosti sú práce nastavené tak, aby mohli na stavenisko privážať mechanizmy.


„Po veľkonočných sviatkoch sa začnú stavebné práce na dne nádrže, aby bolo možné v plánovanom termíne začať s jej napúšťaním,” uviedol hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Marián Bocák.

Po úplnom vypustení nádrže boli práce v podzemí. Patria sem napríklad výmena ventilov a kovových prvkov strojovne či výmena elektroinštalácie. Súčasťou je aj výmena uzáverov dnových výpustov a mreží na výtoku. „Pre opravu týchto objektov bolo nevyhnutné úplné vypustenie nádrže. Opätovné napúšťanie je predpokladané na mesiace máj až jún tohto roka,” spomenul hovorca vo februári.

Ako dodal, ostatné práce budú pokračovať aj počas napúšťania. „Presnejší termín dokončenia prác nie je možné určiť, závisieť to bude predovšetkým od náročnosti a priebehu prác. Napustenie po maximálnu prevádzkovú hladinu sa predpokladá za 1,5 roka až 2 roky. Využívanie vodnej stavby na rekreáciu si nevyžaduje maximálnu prevádzkovú hladinu,” spresnil. Dosiahnutie maximálnej prevádzkovej hladiny bude závisieť od hydrologických podmienok, v priemerných podmienkach to však podľa neho trvá približne dva roky.

V prípade, že by nádrž neopravovali, hrozilo by, že vodná stavba by nebola funkčná a prevádzkyschopná. „Bolo by potrebné jej vypustenie z dôvodu ohrozenia bezpečnosti priehrady, ako aj územia pod priehradou,” vysvetlil Bocák a informoval, že náklady na opravy v zmysle zmluvy o diele predstavujú sumu 2,608 milióna eur bez DPH.

Vodnú stavbu Ružiná vybudovali v období rokov 1969 až 1973, do trvalej prevádzky ju uviedli v roku 1974. Cieľom vodnej stavby s rozlohou 170 hektárov a celkovým objemom viac ako 15 miliónov kubických metrov je sploštenie povodňovej vlny a vyrovnávanie nerovnomerných prietokov v Budinskom a Krivánskom potoku. Postavili ju aj na akumuláciu vody na zabezpečenie povrchovej vody pre priemysel a poľnohospodárstvo či využitie hydroenergetického potenciálu v malej vodnej elektrárni. Vodná nádrž slúži aj na rekreáciu a rybárstvo.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.12.2016
Klenovská priehrada získala v hlasovaní 12 Naj 11. miesto
Najväčšou zásobárňou pitnej vody v regióne Malohont, ktorý sa rozprestiera na území okresov Rimavská Sobota, Revúca a Poltár, je vodná nádrž Klenovská priehrada nad obcou Klenovec.
viac
17.05.2021
Vodnú nádrž Ružiná chcú začať napúšťať v júni
Rekonštrukcia vodnej nádrže Ružiná v Lučeneckom okrese pokračuje, v súčasnosti sú práce na dne nádrže tak, aby ju mohli začať napúšťať v júni.
viac
25.10.2021
Rekonštrukcia vodnej nádrže Ružiná je pred dokončením
Rekonštrukcia vodnej nádrže Ružiná v Lučeneckom okrese je pred dokončením. Pre TASR to uviedol hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Marián Bocák.
viac
10.01.2022
Vodná nádrž Ružiná je naplnená na 11 percent jej celkového objemu
Napúšťanie vodnej nádrže Ružiná v Lučeneckom okrese pokračuje, v súčasnosti je naplnená na 11 percent jej celkového objemu. Uviedol to hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Marián Bocák.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %