Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
06.12.2016 11:05

Klenovská priehrada získala v hlasovaní 12 Naj 11. miesto


Snímka zdroj: (klenovec.sk).


Najväčšou zásobárňou pitnej vody v regióne Malohont, ktorý sa rozprestiera na území okresov Rimavská Sobota, Revúca a Poltár, je vodná nádrž Klenovská priehrada nad obcou Klenovec.


Priehrada sa nachádza medzi vrchmi Polomce a Slopovo na rieke Klenovská Rimava a jej objem je 8,43 milióna kubických metrov. V internetovom hlasovaní 12 Naj, ktorého cieľom bolo predstaviť najväčšie zaujímavosti regiónu, sa priehrada umiestnila na 11. mieste.      

„Keďže južná oblasť stredného Slovenska je chudobná na podzemné vody, vybudovaná vodná nádrž o rozlohe 71 hektárov slúži ako hlavný zdroj pitnej vody pre okres Rimavská Sobota. Spolu s vodárenskými nádržami Hriňová a Málinec tvoria jednoúčelovú vodárenskú sústavu nádrží, ktorá zásobuje obyvateľov na strednom Slovensku kvalitnou pitnou vodou,“ informovala Henrieta Struhárová zo združenia Mikroregión Rimava a Rimavica, ktoré hlasovanie organizovalo.      

Ďalšou funkciou tejto vodnej nádrže, ktorá bola vybudovaná v rokoch 1968 až 1973, je podľa jej slov aj ochrana pred povodňami a vyrovnávanie prietokov vody. „V nádrži sa zhromažďuje voda v obdobiach, keď je jej dostatok, a vytvárajú sa zásoby na časy, keď jej bude málo,“ dodala Struhárová.      

V okolí nádrže sa nachádza viacero turistických zaujímavostí. Napríklad rozhľadňa na vrchu Slopovo, lyžiarske stredisko Skorušina, náučný chodník Ipeľ či vrch Klenovský Vepor s výhľadmi do širokého okolia. Samotná obec Klenovec sa vyznačuje bohatými folklórnymi tradíciami a je známa aj ako miesto, kde zlapali legendárneho zbojníka Juraja Jánošíka.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.09.2017
Blíži sa uzávierka v súťaži PRE VODU
Do 25. septembra 2017 môžu samosprávy, združenia či firmy nominovať konkrétnu situáciu/problém, ktorý sa týka zadržania alebo využitia dažďovej vody, sucha, povodní, odnosu pôdy z polí alebo čistenia vody.
viac
09.11.2017
NAJ mestom Slovenska sa stal Liptovský Mikuláš, NAJ obcou je Halič
NAJ mestom Slovenska je Liptovský Mikuláš, obcou Halič v okrese Lučenec. Primátorom Slovenska sa stal Jozef Trstenský z Nového Mesta nad Váhom a starostom Michal Kotrady zo Smižian v okrese Spišská Nová Ves.
viac
06.04.2021
Obnova vodnej nádrže Ružiná pokračuje
Rekonštrukcia vodnej nádrže Ružiná v Lučeneckom okrese pokračuje, v súčasnosti sú práce nastavené tak, aby mohli na stavenisko privážať mechanizmy.
viac
25.10.2021
Rekonštrukcia vodnej nádrže Ružiná je pred dokončením
Rekonštrukcia vodnej nádrže Ružiná v Lučeneckom okrese je pred dokončením. Pre TASR to uviedol hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Marián Bocák.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %