Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
09.08.2021 03:35

Stanovisko ÚVZ SR k zverejneným informáciám o kvalite pitnej vody


Ilustračná snímka.


Nakoľko sa na internete v júli 2021 objavili neobjektívne a zavádzajúce informácie o pitnej vode z vodovodu, Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky sa rozhodol niektoré z tvrdení uviesť na pravú mieru.


Pitná voda z verejných vodovodov na Slovensku je zdravotne bezpečná, nakoľko podlieha pravidelnej kontrole a spĺňa prísne limity ukazovateľov, ktoré sú určené nielen národnými, ale aj európskymi predpismi. Tie sú založené na medicínskych dôkazoch a vychádzajú z hodnotenia zdravotných rizík pri celoživotnom príjme pitnej vody. Pitná voda je zároveň prirodzeným zdrojom minerálnych látok a stopových prvkov, ktoré sú pre človeka prospešné. Hromadné zásobovanie pitnou vodou z verejných vodovodov zabezpečované odborne spôsobilými osobami je zároveň považované za najbezpečnejší spôsob dodávky vody aj podľa Svetovej zdravotníckej organizácie. Pitná voda z vodovodu je teda vhodná na každodennú konzumáciu a mala by byť základnou zložkou pitného režimu každého človeka.

Podrobnosti a stanovisko ÚVZ SR k zavádzajúcim informáciám nájdete TU

Autor: (ÚVZ SR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.06.2017
Za dodatočne upravovanú pitnú vodu vodárne neručia
Mnohí ľudia sa ocitnú v situácii, keď ich osloví zástupca niektorej zo spoločností predávajúcich filtre na pitnú vodu. Filtračné zariadenia sú drahé a pre bežných odberateľov zbytočné.
viac
28.05.2021
Kvalita podzemných zdrojov pitnej vody nie je kontorlovaná dostatočne
Nedostatočná kontrola kvality podzemných zdrojov pitnej vody ohrozuje zdravie obyvateľov. Štátne orgány v pôsobnosti rezortu životného prostredia, zodpovedné za monitoring kvality vodných zdrojov, nemajú dostatočné a presné informácie.
viac
28.07.2021
Monitoring odpadových vôd na Slovensku
Monitoring odpadových vôd vykonávajú hygienici od 18. kalendárneho týždňa v každom kraji pravidelne na týždennej báze.
viac
27.10.2021
Ako sa pred kontajnermi vyhnúť stretnutiu s medveďmi?
Ako sa pred kontajnermi vyhnúť stretnutiu s medveďmi či inými divými zvieratami? Pomôže zatváranie kontajnerov a správne triedenie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %