Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
10.08.2021 01:35

Volavkám sa v kolónii pri Rapovciach darí, hniezdi tam 20 až 60 párov


Na snímke vodná nádrž Martinová v okrese Rimavská Sobota, ktorá patrí medzi lokality výskytu volavky popolavej. Snímka zdroj: (tasr).


V chránenom areáli Volavčia kolónia pri obci Rapovce v okrese Lučenec sa volavkám popolavým darí. Kým pri vyhlásení chráneného areálu v roku 1992 tam hniezdilo desať až 12 párov, v súčasnosti je to 20 až 60 dvojíc.


Ako uviedol zoológ Správy Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Cerová vrchovina Csaba Balázs, v rámci strednej Európy evidujú ornitológovia u volavky popolavej za posledné roky mierny nárast populácie.

„Počet párov hniezdiacich na Slovensku sa za posledných desať rokov odhaduje na 500 až 1000. V našej územnej pôsobnosti evidujeme početnosť hniezdiacich párov na 80 až 140,“ priblížil Balázs s tým, že pod Správu CHKO Cerová vrchovina patria okresy Lučenec, Poltár a Rimavská Sobota. Ako dodal, na tomto území evidujú štyri väčšie hniezdne lokality volavky popolavej, najväčšou z nich je práve Volavčia kolónia.

„V chránenom areáli Volavčia kolónia hniezdia na vysokých topoľoch kanadských alebo topoľoch hybridných. Potravne sú viazané na rieku Ipeľ alebo na štrkoviská a iné typy mokradí v chránenom vtáčom území Poiplie,“ vysvetlil Balázs. Populácia zákonom chránených volaviek tam osciluje, pohybuje sa od 20 do 60 hniezdiacich párov. Od roku 1992 sa podľa zoológa zvýšila bez akejkoľvek aktívnej ochrany. „Volavky, ktoré tam hniezdia, pôvodne hniezdili aj v agátovom lesíku nad Trebeľovcami. Tá kolónia zanikla a presunuli sa sem,“ dodal Balázs.

Chránený areál Volavčia kolónia je v štvrtom stupni ochrany a nevedie ním žiadny turistický chodník, vstup turistov do lokality je preto zakázaný. Volavky však na území v správe CHKO Cerová vrchovina hniezdia aj v menších kolóniách na území obcí Širkovce či Dubovec v okrese Rimavská Sobota i vo voľnej krajine pri ceste I. triedy medzi Lučencom a Rimavskou Sobotou. „Vo všeobecnosti sa na území Správy CHKO volavka popolavá vyskytuje potravne na všetkých vodných plochách,“ poznamenal Balász.

Za posledné roky evidujú odborníci okrem mierneho nárastu populácie aj zmenu v správaní volavky popolavej. Oproti minulosti ostávajú jedince na našom území čoraz častejšie aj počas zimného obdobia. „V zimných mesiacoch vidíme volavky na repkových poliach, kde zbierajú hraboše. Pred 100 rokmi také obrovské polia neboli,“ vysvetlil Balázs s tým, že na Slovensku sa počet zimujúcich jedincov pohybuje od 1000 do 1500. Ako dodal, častejšie zimovanie volavky popolavej na našom území je dôsledkom viacerých faktorov. Vo všeobecnosti však platí, že zimujúce jedince odlietajú z územia pre nedostatok potravy.

Volavka popolavá je chráneným mierne ohrozeným pôvodným druhom Slovenska. Patrí medzi koloniálne hniezdiče a na hniezdenie vyhľadáva najmä stromy v blízkosti mokradí väčších vodných tokov alebo vodných nádrží. Napriek tomu nie je tento druh striktne rybožravý, volavky konzumujú i hraboše či iné stavovce a bezstavovce. Pri volavkách popolavých nie je viditeľný pohlavný dimorfizmus, mláďatá sa od dospelých jedincov líšia odlišným sfarbením. Verejnosť si môže dospelého jedinca zmýliť s lietajúcim bocianom, volavka má však počas letu vždy zahnutý krk do tvaru písmena S.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.04.2021
Obnova vodnej nádrže Ružiná pokračuje
Rekonštrukcia vodnej nádrže Ružiná v Lučeneckom okrese pokračuje, v súčasnosti sú práce nastavené tak, aby mohli na stavenisko privážať mechanizmy.
viac
07.06.2021
Červený zoznam ohrozených rastlín Slovenska obsahuje 1218 druhov
Červený zoznam ohrozených rastlín Slovenska obsahuje 1218 druhov. Takmer 34 percent z pôvodných druhov flóry je v súčasnosti do istej miery ohrozených. Z toho je 66 druhov regionálne vyhynutých a ďalších 17 druhov je pravdepodobne vyhynutých.
viac
26.07.2021
Aj obojživelníky ako žaby či mloky patria medzi ohrozené živočíchy
Obojživelníky sú vo svete ľudí odpradávna spojené s rôznymi poverami či predsudkami - napríklad žaba sedí na prameni či bozk „škaredej žabe“.
viac
08.02.2022
Medzi endemitmi živočíchov prevládajú na SR karpatské endemity
Medzi endemitmi spomedzi živočíchov na Slovensku prevládajú karpatské endemity. Väčšina z nich sú bezstavovce. Uviedol to Ján Kadlečík zo Štátnej ochrany prírody SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %