Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
02.12.2021 02:30

Vodohospodári začali po roku napúšťať vodnú nádrž Golianovo


Vodná nádrž Golianovo. Snímka zdroj: (tasr).


Slovenský vodohospodársky podnik, š. p. začal po generálnej oprave s opätovným napúšťaním vodnej nádrže Golianovo v okrese Nitra.


Nádrž si vyžiadala generálnu obnovu po dlhých rokoch nepretržitej prevádzky, pracovníci Správy povodia dolnej Nitry s ňou začali približne pred rokom, informoval Slovenský vodohospodársky podnik.

Po úplnom vypustení nádrže začali vodohospodári s realizáciou odvodňovacích drénov, pomocou ktorých sediment odvodnili. Vďaka tomuto kroku sa sediment presušil, zmenšil svoj objem a mohli sa začať práce na jeho odstraňovaní. Zároveň pokračovali opravy hrádze, hrablíc, rekonštrukciou prešiel aj samotný mechanizmus dnového uzáveru.

Vodná nádrž Golianovo bola vybudovaná v roku 1967 na strednom toku potoka Kadaň, do ktorého sa vlievajú Tichý, Betlehemský a Veskejský prameň. Rozloha nádrže je 26 hektárov a maximálna hĺbka dosahuje tri metre. V súčasnosti nádrž slúži na závlahu okolitých polí a chov rýb. Po desiatkach rokov sa v okolí vodnej nádrže vytvoril pás lužného lesa a samotná nádrž je významným biocentrom s výskytom vzácnych druhov rastlín a živočíchov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.06.2016
Dedina láka stále viac turistov, ponúka aktívne vyžitie na farmách
Výhodná poloha a rýchle napojenie na rýchlostnú cestu R1, bohatá história či okolitá príroda a jej krásy, to sú lákadlá, ktoré do obce Banská Belá priťahujú stále viac a viac turistov.
viac
24.02.2021
Rekonštrukcia vodnej nádrže Mláka pokračuje aj odstraňovaním bahna
Rekonštrukcia viacúčelovej vodnej nádrže "Mláka" na Mlynskej ulici v bratislavskej Devínskej Novej Vsi pokračuje odstraňovaním bahenných nánosov a prácami na spádovaní dna.
viac
10.01.2022
Vodná nádrž Ružiná je naplnená na 11 percent jej celkového objemu
Napúšťanie vodnej nádrže Ružiná v Lučeneckom okrese pokračuje, v súčasnosti je naplnená na 11 percent jej celkového objemu. Uviedol to hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Marián Bocák.
viac
14.08.2023
Vodnú nádrž Ružín po vyčistení opäť zaplavil odpad
Z vodnej nádrže Ružín v týchto dňoch opäť odstraňujú odpad. Po minulotýždňovom vyčistení nornej steny totiž následné výdatné zrážky priplavili ďalší odpad z nelegálnych skládok v desiatkach ton odpadu. Uviedol to hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Marián Bocák.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %