Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
14.03.2019 09:05

Vieska nad Žitavou: Arborétum Mlyňany sa zapojí do osláv Svetového dňa vody


Arborétum Mlyňany. Ilustračná snímka zdroj: slovago.sk


Arborétum Mlyňany v okrese Zlaté Moravce sa zapojí do osláv Svetového dňa vody. V spolupráci so Západoslovenskou vodárenskou spoločnosťou (ZsVS), a. s., pripravili jeho pracovníci aktivity pre širokú verejnosť.


"Deti sa môžu zapojiť do hier, absolvovať workshop a zaujímavé súťaže, ktoré budú zamerané na ochranu vody a vodných zdrojov. Pre verejnosť budú pracovníci laboratórií ZsVS 22. marca v Arboréte Mlyňany vykonávať bezplatné orientačné vyšetrenie prinesených vzoriek vody z domových studní na celkovú tvrdosť a dusičnany," informovali pracovníci arboréta.       

Na vyšetrenie vody je potrebné priniesť 500 ml vody v čistej polyetylénovej fľaši opláchnutej odoberanou vodou. Pred samotným odberom treba nechať vodu odtiecť do ustálenej teploty, aby sa v potrubí vymenila za čerstvú. V prípade nepoužívanej studne je vhodné nechať vodu odtiecť dlhšie, aby nebola zakalená. Návštevníci zároveň môžu získať odborné informácie, kedy je voda vhodná na pitné účely. Z kapacitných dôvodov je potrebné vopred sa nahlásiť na podujatie i rozbor vody.       

Arborétum sa rozkladá na ploche 67 hektárov. V súčasnosti je rozdelené na Ambrózyho semper vireo (vždyzelený) park, plochy východoázijskej, severoamerickej, kórejskej dendroflóry a plochu autochtónnej dendroflóry Slovenska.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.04.2018
Ambrózyho dni otvoria letnú sezónu v Arboréte Mlyňany
Ambrózyho dni otvoria tohtoročnú sezónu v Arboréte Mlyňany v okrese Zlaté Moravce. Počas víkendu 5. a 6. mája sú pre návštevníkov pripravené vystúpenia hudobných, speváckych a folklórnych skupín, prehliadky parku s odborným výkladom i tvorivé dielne pre deti, informovali pracovníci arboréta.
viac
30.07.2018
Obec Michal nad Žitavou oslávila 860. výročie opätovným vysvätením insígnií
Slávnostnou svätou omšou za Michalčanov spojenou s opätovným vysvätením insígnií obce vyvrcholili oslavy 860. výročia obce Michal nad Žitavou v okrese Nové Zámky.
viac
01.04.2020
NSK má na karanténne účely pripravený internát SOŠ v Dvoroch nad Žitavou
Nitriansky samosprávny kraj (NSK) je pripravený na požiadanie Ústredného krízového štábu SR uvoľniť do dočasného užívania na karanténne účely voľný internát bývalej Strednej odbornej školy v Dvoroch nad Žitavou v okrese Nové Zámky.
viac
10.05.2023
Letnú sezónu v arboréte Mlyňany otvoria Ambrózyho dni
Ambrózyho dni otvoria tohtoročnú sezónu v Arboréte Mlyňany v okrese Zlaté Moravce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %