Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
10.05.2023 10:35

Letnú sezónu v arboréte Mlyňany otvoria Ambrózyho dni


Na snímke rozárium, ktoré je súčasťou arboréta Mlyňany. Snímka zdroj: (tasr).


Ambrózyho dni otvoria tohtoročnú sezónu v Arboréte Mlyňany v okrese Zlaté Moravce.


V piatok 12. mája a sobotu 13. mája sú pre návštevníkov pripravené hudobné vystúpenia, sférické premietanie filmov v mobilnom planetáriu, prehliadky parku s odborným výkladom i tvorivé dielne pre deti, informovala Sylvia Straková, koordinátorka podujatí.

Vedeckí pracovníci z oddelenia dendrobiológie predstavia návštevníkom liečivú silu arboréta, odprezentujú výskumné úlohy riešené v arboréte v pojazdnom in vitro laboratóriu umožnia záujemcom vyskúšať si prácu vedca. V piatok sa predstavia sokoliari a trubači zo Strednej odbornej školy lesníckej v Banskej Štiavnici. Súčasťou sprievodného programu bude aj Festival remesiel, na ktorom sa budú prezentovať remeselníci z nitrianskeho regiónu.

Arborétum sa rozkladá na ploche 67 hektárov. V súčasnosti je rozdelené na Ambrózyho semper vireo (vždyzelený) park, plochy východoázijskej, severoamerickej, kórejskej dendroflóry a plochu autochtónnej dendroflóry Slovenska.

Zrod Arboréta Mlyňany sa viaže k šľachticovi a dendrológovi Štefanovi Ambrózy – Migazzimu, ktorý ho založil v roku 1892. V Mlyňanoch sa mu podarilo vysadiť a pestovať množstvo cudzokrajných drevín a rastlín, ktoré sa postupne aklimatizovali na naše klimatické podmienky. Dendrologickú zbierku neskôr zveľadil český záhradník Jozef Mišák. Ten sa o arborétum staral po odchode zakladateľa a majiteľa.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.04.2018
Ambrózyho dni otvoria letnú sezónu v Arboréte Mlyňany
Ambrózyho dni otvoria tohtoročnú sezónu v Arboréte Mlyňany v okrese Zlaté Moravce. Počas víkendu 5. a 6. mája sú pre návštevníkov pripravené vystúpenia hudobných, speváckych a folklórnych skupín, prehliadky parku s odborným výkladom i tvorivé dielne pre deti, informovali pracovníci arboréta.
viac
14.03.2019
Vieska nad Žitavou: Arborétum Mlyňany sa zapojí do osláv Svetového dňa vody
Arborétum Mlyňany v okrese Zlaté Moravce sa zapojí do osláv Svetového dňa vody. V spolupráci so Západoslovenskou vodárenskou spoločnosťou (ZsVS), a. s., pripravili jeho pracovníci aktivity pre širokú verejnosť.
viac
11.05.2023
V arboréte budú Dni bez bariér, zamerané na vzdelávacie aktivity
Arborétum Borová hora Technickej univerzity (TUZVO) vo Zvolene sa počas piatka a soboty (12. a 13. 5.) stane otvoreným pre skupiny osôb s telesným postihnutím, vozičkárov, ako aj širokú odbornú a laickú verejnosť.
viac
14.06.2023
Dni ruží predstavia v arboréte takmer 800 odrôd
Takmer 800 odrôd záhonových ruží s osobitne vyčleneným priestorom pre miniatúrne, popínavé a sadové odrody ruží budú môcť vidieť návštevníci Dní ruží v arboréte Borová hora vo Zvolene. Uskutočnia sa 17. a 18. júna. Po oba dni je o 10.00 h a o 14.00 h pripravený aj odborný výklad.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %