Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
21.07.2020 09:00

Ropu v Korni využívali obyvatelia na kúrenie, svietenie aj mazanie


Na snímke ropný prameň v Korni, okres Čadca. Snímka zdroj: (tasr).


Na kúrenie, svietenie aj mazanie využívali v minulosti obyvatelia kysuckej obce Korňa ropu prirodzene vyvierajúcu z miestneho prameňa. Podľa starostky Korne Marianny Bebčákovej vyhlásili ropný prameň v roku 1973 za chránený prírodný výtvor a od roku 1995 je prírodnou pamiatkou.


„Prvá ťažba z prameňa v blízkosti osady Muchovci sa uskutočnila už v roku 1900. Naposledy sa uskutočnil prieskumný vrt v rokoch 1997 až 1999 neďaleko od prameňa. Naplánovaný bol do hĺbky 1500 metrov, skončil sa však v hĺbke necelých 1300 metrov a ropu vtedy nenašli. Ale územie ostáva perspektívne,” uviedla Bebčáková.

Unikátny ropný prameň sa nachádza približne 150 metrov od parkoviska pri hlavnej ceste a je k nemu voľný prístup. „Jeho okolie sme zatraktívnili a vybudovali sme oddychovú zónu. Zrekonštruovali sme aj oplotenie a plánujeme postaviť novú ropnú vežičku. Prírodné dedičstvo ropného prameňa má pomôcť oživiť aj mikroprojekt, ktorý uspel vo výzve Žilinského samosprávneho kraja. Aj v blízkosti parkoviska pri hlavnej ceste plánujeme oddychovú zónu a pribudnú aj informačné tabule,” doplnila starostka.

„Palivo s vysokým obsahom olejov používali ľudia najmä počas druhej svetovej vojny na osvetľovanie príbytkov. Spaľovaním nafty však vznikal kúdoľ škodlivého dymu a zápachu. Prameň je prirodzeným povrchovým výverom ľahkej ropy, ktorá sa sústreďuje v malom jazierku,” vysvetlila Bebčáková.

K ropnému prameňu má onedlho lákať návštevníkov aj nové umelecké dielo, ktoré umiestnia v jeho blízkosti. „Bude fungovať ako pútač a korešpondovať s povesťou o ropnom prameni zo 17. storočia. Tá hovorí, že v lesoch pri Turzovke vyvierala 'čierna voda', z ktorej chodili piť čerti,” dodala starostka Korne.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.07.2020
Sever Slovenska má krásne prírodné scenérie s ropou i vodopádmi
Žilinu nazvali v minulosti básnici "perlou na Váhu". Má bohatú históriu, prežila zničujúci požiar, zemetrasenie i mor. Dnes je štvrtým najväčším slovenským mestom obklopeným malebnými zákutiami Kysúc či Malej Fatry.
viac
23.10.2020
Náučný chodník malých netopierov približuje región okolo vrchu Železník
Prírodu aj históriu baníckeho regiónu okolo vrchu Železník predstavuje turistom Náučný chodník malých netopierov, ktorý pri obci Rákoš v Revúckom okrese v rokoch 2017 až 2020 vybudovalo tamojšie občianske združenie (OZ) Rákošská cächa. Informoval o tom predseda združenia Július Pavelko.
viac
02.11.2020
Objavte NATURPARK Podunajsko
Deväť projektových partnerov z oboch strán Dunaja sa podieľalo na vzniku prvého naturparku na Slovensku - NATURPARKu Podunajsko.
viac
09.08.2021
Návštevníci Oravského hradu si môžu zahrať novú zábavnú hru spojenú s históriou
Oravské múzeum Pavla Országha Hviezdoslava pripravilo pre návštevníkov Oravského hradu novú zábavnú hru, dostupnú prostredníctvom QR kódov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %