Nedeľa 19.05.2024
Dnes má meniny 
Gertrúda
°C
07.05.2024 02:05

Pamätný dom Csontváryho s interaktívnym múzeom v Haliči sprístupnili verejnosti


Snímka zdroj: Teraz.sk


V obci Halič v okrese Lučenec začiatkom mája pre verejnosť po prvýkrát sprístupnili Pamätný dom Csontváryho, ktorého súčasťou je interaktívne múzeum i nová kaviareň.


Samospráva tak zavŕšila niekoľko rokov trvajúci projekt, na ktorý získala financie z európskych zdrojov. Pre TASR to uviedol starosta obce Alexander Udvardy.         

Pamätný dom Csontváryho vznikol premenou budovy niekdajšej škôlky, prvých návštevníkov tu privítali 1. mája. "Prvý deň si múzeum prišlo pozrieť 120 platiacich návštevníkov. Pamätný dom bude zatiaľ otvorený cez víkendy a sviatky, predpokladáme však, že počas hlavnej letnej sezóny bude prístupný každý deň," priblížil Udvardy.         

Nové múzeum v Haliči návštevníkom predstaví osobnosť a ukážky z tvorby maliara Teodora Kosztku-Csontváryho, ale tiež históriu a najvýznamnejšie udalosti z dejín obce. "Múzeum je netradične poňaté a je tam veľa interaktívnych prvkov," dodal starosta. V pamätnom dome verejnosť nájde napríklad virtuálny hrnčiarsky kruh, veľkoplošné projekcie, dotykové panely či hologram Haličského pokladu.         

Na prestavbu bývalej škôlky na Pamätný dom Csontváryho získala obec vyše 800.000 eur v rámci programu Interreg, ďalšie financie čerpala z regionálneho príspevku určeného pre najmenej rozvinuté okresy. Súčasťou múzea je aj nová kaviareň, v objekte obec plánuje organizovať aj tvorivé dielne, workshopy či iné podujatia.         

Teodor Kosztka-Csontváry sa narodil v roku 1853 v Sabinove, do Haliče prišiel v 90. rokoch 19. storočia ako lekárnik a pôsobil tu približne desať rokov. Približne tretina Csontváryho obrazov neskôr ostala na povale lekárne v obci, kde ich zhodou náhod objavil mladý študent architektúry. V súčasnosti sa obrazy nachádzajú v múzeách či súkromných zbierkach.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.06.2020
V zrekonštruovanom strážnom domčeku vzniklo múzeum aj informačné centrum
Múzeom, informačným centrom i oddychovým miestom pre turistov a cykloturistov bude zrekonštruovaný železničný domček v Haliči pri Lučenci, ktorý v stredu oficiálne odovzdali do užívania zástupcovia miestnej samosprávy a Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK).
viac
23.06.2020
V bývalej materskej škole by malo vzniknúť múzeum a pamätná izba
Vytvorenie obecného múzea a pamätnej izby maliara Tivadara Kosztku Csontváryho je jedným z aktuálnych zámerov samosprávy obce Halič v okrese Lučenec. Informoval o tom starosta Alexander Udvardy.
viac
22.09.2020
Nominujte osobnosti kraja! Čas máte do 15. októbra 2020
Bratislavský samosprávny kraj, ktorý každoročne udeľuje Ocenenia Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), predĺžil termín predkladania nominácií. Výnimočné osobnosti kraja je možné navrhovať až do 15. októbra 2020.
viac
27.11.2021
Obec Biskupice opravuje starý vidiecky dom, chce v ňom zriadiť malé múzeum
V obci Biskupice v okrese Lučenec vznikne nové obecné múzeum. Nachádzať sa bude v starom vidieckom dome, ktorý samospráva uplynulé roky svojpomocne opravuje.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %