Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
27.11.2021 01:10

Obec Biskupice opravuje starý vidiecky dom, chce v ňom zriadiť malé múzeum


Ilustračná snímka, zdroj: biskupice.sk


V obci Biskupice v okrese Lučenec vznikne nové obecné múzeum. Nachádzať sa bude v starom vidieckom dome, ktorý samospráva uplynulé roky svojpomocne opravuje.


Prvých návštevníkov by mohlo múzeum privítať v roku 2023. Pre TASR to uviedol starosta Ladislav Noskó.  „V tomto roku sa nám podarilo ukončiť rekonštrukciu strechy, aktuálne sa ešte menia okná,“ priblížil Noskó. V uplynulých dvoch rokoch pracovali najmä na exteriéri vidieckeho domu, budúci rok sa práce presunú do vnútorných priestorov.       

Vidiecky dom samospráva odkúpila pred niekoľkými rokmi s cieľom vybudovať v ňom obecné múzeum. Jeho zriadenie chceli financovať cez viaceré projekty, so žiadosťami sa im však uspieť nepodarilo. „Bez vonkajšej finančnej pomoci to ide pomalšie, do konca budúceho roka by to ale mohlo byť dokončené,“ prezradil starosta.       

V múzeu by v budúcnosti chceli prezentovať najmä niekdajší život v obci a jej okolí. Vystavovať plánujú starý nábytok, historické náradie či šatstvo, do ktorého sa ľudia kedysi odievali. „Máme nazbierané rôzne starožitnosti od našich obyvateľov. Chceme to ustrážiť, aby tieto veci ostali pre budúce generácie,“ povedal Noskó.       

Vidiecky dom by po dokončení rekonštrukcie mal slúžiť aj na organizovanie rôznych spoločenských podujatí či stretávanie sa organizácií, ktoré v obci pôsobia. Priľahlú záhradu by samospráva chcela využiť na menšie hospodárenie.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.08.2017
Posledná rozlúčka v dome smútku bude dôstojnejšia
Obecná samospráva Oravskej Lesnej v Námestovskom okrese sa usiluje zdôstojniť priestory svojho jediného domu smútku. Podľa starostu Mareka Majdiša boli dlhodobo v nevyhovujúcom stave a v súčasnosti si vyžadujú komplexnú rekonštrukciu.
viac
04.02.2019
Meštiansky dom č. 55 v Kežmarku obnovia vďaka dotácii
Meštiansky dom na Hlavnom námestí v Kežmarku obnovia vďaka dotácii z Prešovského samosprávneho kraja (PSK). Na pondelkovom rokovaní o tom rozhodli poslanci, ktorí Múzeu v Kežmarku schválili príspevok vo výške 204.000 eur.
viac
26.09.2020
B. Panis: Na Krásnej Hôrke chceme stihnúť budúcoročnú stavebnú sezónu
Slovenské národné múzeum (SNM) chce počas stavebnej sezóny v roku 2021 začať obnovu hradu Krásna Hôrka v okrese Rožňava. Na piatkovom kontrolnom dni na hrade to potvrdil generálny riaditeľ SNM Branislav Panis, podľa ktorého v súčasnosti na hrade pokračuje archeologický výskum.
viac
27.07.2021
Oravské múzeum bude sídliť v nových priestoroch
Oravské múzeum P. O. Hviezdoslava, ktorého zriaďovateľom je Žilinský samosprávny kraj, dňa 25. júla 2021 slávnostne otvorilo obnovené priestory Renesančnej budovy a novopostaveného sídla múzea, ktoré bolo vybudované v jej tesnej blízkosti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %