Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
14.07.2016 09:00

Skanzeny prezentujú život ľudí v historickom prostredí krajiny


Múzeum oravskej dediny v Zuberci.


Domáci i zahraniční turisti môžu na desiatich miestach Slovenska spoznať atmosféru života ľudí v prostredí historickej krajiny.


Múzejné expozície v prírode – skanzeny – prezentujú na týchto miestach pamiatky ľudovej stavebnej kultúry, život ľudí i technické pamiatky, ktoré naši predkovia v minulosti používali.      

Fenomén skanzenov sa na Slovensku, podobne ako v ostatných európskych krajinách, udomácnil na základe škandinávskeho vzoru. "Pomenovanie vzniklo podľa prvého múzea v prírode, ktoré bolo v roku 1891 zriadené v parku Skansen vo švédskom Štokholme," objasnila historička a etnologička Katarína Nádaská. Vysvetlila, že do skanzenov sa umiestňujú najmä hmotné kultúrne pamiatky, obyčajne stavby, ktoré nie je možné chrániť na ich pôvodnom mieste, napríklad v súvislosti so stavbou priehrad, diaľnic či inej novej výstavby.      

"Aj na Slovensku zachránili skanzeny veľa výnimočných diel pôvodnej architektúry všetkých druhov, či už ide o obytné budovy, technické stavby, hospodárske budovy, remeselnícke dielne, ale i sakrálne stavby," pripomenula etnologička. Celkovo je na území Slovenska desať takýchto múzeí v prírode. "Vôbec najstarším slovenským skanzenom na území Slovenska je Múzeum ľudovej architektúry v Bardejovských Kúpeľoch, ktoré vzniklo v roku 1965, najväčším skanzenom je zasa Múzeum slovenskej dediny v Martine, v ktorom sú umiestnené reprezentatívne budovy ľudovej architektúry z celého Slovenska," spresnila Nádaská.      

Okrem spomínaných múzejných expozícií v prírode možno na Slovensku navštíviť Múzeum kysuckej dediny vo Vychylovke, Múzeum oravskej dediny v Zuberci, Múzeum liptovskej dediny v Pribyline, expozíciu ľudovej architektúry a bývania v Humennom, národopisnú expozíciu v prírode v Starej Ľubovni, Banské múzeum v prírode v Banskej Štiavnici, Slovenské poľnohospodárske múzeum v Nitre a archeologickú lokalitu Havránok.       

Charakter stavieb a ich usporiadanie sa v rôznych skanzenoch odlišuje, čo vyplýva z faktu, že každá oblasť má svoje regionálne špecifiká. Všeobecne však platí, že umiestňovanie jednotlivých stavieb na plochu múzea v prírode sa riadi bezpečnostnými predpismi. "Preto sú jednotlivé stavby v skanzenoch najmä pre riziko požiaru ďaleko od seba a teda v múzeu v prírode nefunguje pôvodný vidiecky urbanizmus, aj keď sa autori projektov snažia zachovávať ráz krajiny a architektúry čo možno najvernejšie," vysvetlila etnologička.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.02.2019
Meštiansky dom č. 55 v Kežmarku obnovia vďaka dotácii
Meštiansky dom na Hlavnom námestí v Kežmarku obnovia vďaka dotácii z Prešovského samosprávneho kraja (PSK). Na pondelkovom rokovaní o tom rozhodli poslanci, ktorí Múzeu v Kežmarku schválili príspevok vo výške 204.000 eur.
viac
03.05.2019
Sadenie a ochutnávka pečených zemiakov v Skanzene Vychylovka – Nová Bystrica
Nedeľa 12. mája 2019 bude Skanzen vo Vychylovke – Novej Bystrici patriť jarným prácam, medzi ktoré neodmysliteľne patrí aj sadenie zemiakov. Radia sa medzi najvýznamnejšie poľnohospodárske plodiny a obľúbené sú vďaka nenáročnosti na prírodné podmienky.
viac
16.06.2020
Zažite čaro Jánskej noci v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke
Kysucké múzeum v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, vás pozýva na podujatie, ktoré sa uskutoční 21. júna v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke pod názvom Jánska noc má čarovnú moc.
viac
29.07.2021
Podroháčske slávnosti sa uskutočnia v auguste s obmedzeným programom
Podroháčske folklórne slávnosti sa uskutočnia v auguste v priestoroch Múzea oravskej dediny Zuberec s obmedzeným programom. Po minuloročnej prestávke sa usporiadatelia rozhodli tento rok festival pripraviť v rozsahu, ktorý umožňuje súčasná epidemická situácia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %