Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
26.07.2018 07:20

Ľanová nedeľa v Skanzene Vychylovka - Nová Bystrica


Ilustračná snímka (KMC)


Ľan siaty, jednoročná priadna a olejodarná rastlina. Poznali ju už Slovania a na území Slovenska patrí k najstarším technickým plodinám. V období feudalizmu sa ľan pestoval nielen na veľkostatkoch, ale aj na hospodárstvach poddaných.


Pretože sa zemepáni usilovali o sebestačnosť vo výrobe plátna, bol ľan i poddanskou dávkou a jeho spracovanie patrilo k urbárskym povinnostiam. Aj keď bolo pestovanie ľanu rozšírené na celom území, tradičná textilná výroba, jeho pestovanie a spracovanie sa sústreďovalo najmä v severných a východných oblastiach Slovenska.

Skanzen vo Vychylovke ožije v nedeľu 5. augusta 2018 tradíciou, ktorá patrí medzi najstaršie. V podaní Folklórnej skupiny Dedovanka z Oščadnice sa dozviete tajomstvá o spracovaní ľanu, popretkávané piesňami, hovoreným slovom a tónmi heligónky.

Prácu s ľanom, výrobu plátna - vystúpenie obohatené piesňami, si pre Vás pripravila Folklórna skupina Dedovanka z Oščadnice. Program začne o 13. 00 hod. pri Kaplnke zo Zborova nad Bystricou loretánskymi litániami a mariánskymi piesňami v podaní členiek Folklórnej skupiny Dedovanka. Od 13.30 hod. na pódiu pri objekte Krčma z Korne vám prezradia vo svojom programe členky folklórnej skupiny tajomstvá o spracovaní ľanu. Na podujatie Vás všetkých srdečne pozývajú organizátori, Kysucké múzeum v Čadci a jeho zriaďovateľ Žilinský samosprávny kraj.

 

Autor: Darina Hnidková, Kysucké múzeum v Čadci


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.06.2016
Keď sa pália Jánske ohne
Na svätého Jána - deň letného slnovratu 24. júna - sa sústreďovalo aj na Kysuciach veľa zvykov a povier. Jánske zvyky tu boli odjakživa spojené s pálením svätojánskych ohňov na kopcoch v predvečer svätého Jána.
viac
13.09.2016
Úroda z polí, sadov a záhrad
Už po piatykrát sa v Skanzene Nová Bystrica – Vychylovka bude konať podujatie - výstava ovocia a zeleniny, spojená so svätou omšou, s požehnaním a poďakovaním za úrodu.
viac
02.09.2019
Sladká nedeľa v Skanzene Vychylovka
Kulinárska turistika sa vo svete stáva čoraz populárnejšou. Kto „zabrúsi“ do Vychylovky, ochutná nielen chutné sladké dobroty, ale aj kus kysuckej minulosti.
viac
22.07.2020
Kysucké múzeum v Čadci pozýva na podujatie Ovečka, ovečka trojaký úžitok
Kysucké múzeum v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, pripravuje v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke podujatie Ovečka, ovečka trojaký úžitok, ktoré sa uskutoční v nedeľu 26. júla 2020.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %