Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
17.05.2019 07:25

Remeslo má zlaté dno - tkanie na krosnách


Krosná


Medzi staré remesla patrí aj tkáčstvo, ktoré sa prezentuje aj v súčasnosti. Ak má niekto záujem vyskúšať si tkať na krosnách tak musí navštívi Skanzen Vychylovka - Nová Bystrica.


V nedeľu 26. mája 2019 sa bude v skanzene tkať na krosnách, čechrať vlna a zároveň aj váľať máj. Ukážky tkania na krosnách, ktoré si návštevníci budú môcť vyskúšať a zároveň aj čistenie vlny od nečistoty, ktorému sa hovorilo „čechranie vlny“ bude predvádzane od 12.00 do 16.00 hod. na pódiu pri objekte krčma z Korne. O 13.30 hod. Vám členovia ľudovej hudby Romana Capeka pri základnom kameni zvalia máj a od 14.00 hod. Vám spríjemnia chvíle svojím účinkovaním na pódiu pri objekte Krčma z Korne. Nezabudnite navštíviť výstavy, ktoré potešia nielen deti, ale aj rodičov. Na podujatie Vás srdečne pozýva a praje pokojný deň Kysucké múzeum v Čadci a jeho zriaďovateľ Žilinský samosprávny kraj.

Hoci tkanie s využitím krosien nepatrí k najstarším technikám zhotovovania textilu, aj na Slovensku bolo dôležitou súčasťou domáckej výroby a základom samostatnej skupiny remesiel. Nálezy praslenov i odtlačky tkanín na keramike potvrdzujú, že tkanie bolo na území Slovenska známe už v neolite. V stredoveku sa remeselná výroba tkanín, organizovaná v cechoch, rozvíjala predovšetkým v mestách. Súkenníci založili cechy už v 15. storočí v Kežmarku, Levoči, Rajci a Žiline. Tkáči zakladali samostatné cechy až v novoveku a v porovnaní s cechmi iných remesiel ich bolo málo.

Z histórie tkania na krosnách - zdroj : internet 

 

Autor: Darina Hnidková, Kysucké múzeum v Čadci


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.06.2016
Keď sa pália Jánske ohne
Na svätého Jána - deň letného slnovratu 24. júna - sa sústreďovalo aj na Kysuciach veľa zvykov a povier. Jánske zvyky tu boli odjakživa spojené s pálením svätojánskych ohňov na kopcoch v predvečer svätého Jána.
viac
30.11.2016
Čarovné dni vianočné...
V nedeľu 11. decembra 2016 si môžu návštevníci poslednýkrát v tomto roku vychutnať zimnú prírodu v Skanzene Nová Bystrica – Vychylovka.
viac
26.07.2018
Ľanová nedeľa v Skanzene Vychylovka - Nová Bystrica
Ľan siaty, jednoročná priadna a olejodarná rastlina. Poznali ju už Slovania a na území Slovenska patrí k najstarším technickým plodinám. V období feudalizmu sa ľan pestoval nielen na veľkostatkoch, ale aj na hospodárstvach poddaných.
viac
02.09.2019
Sladká nedeľa v Skanzene Vychylovka
Kulinárska turistika sa vo svete stáva čoraz populárnejšou. Kto „zabrúsi“ do Vychylovky, ochutná nielen chutné sladké dobroty, ale aj kus kysuckej minulosti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %