Ilustračná snímka.
Kulinárska turistika sa vo svete stáva čoraz populárnejšou. Kto „zabrúsi“ do Vychylovky, ochutná nielen chutné sladké dobroty, ale aj kus kysuckej minulosti.
Kysuce nikdy nepatrili k bohatým krajom, no tunajšie gazdinky si vedeli poradiť a vyčarovať dobroty aj z mála. Keď nebolo mäsa či zeleniny, vymýšľali rôzne múčne jedlá. Varili halušky, posúchy, kaše a piekli chutné koláče. Avšak, naši starí rodičia nezabúdali ani na dni sviatočné, kedy si pripravovali sladké pochúťky. Počas sviatkov a pri významných rodinných udalostiach piekli koláče, ktoré si vychutnali v kruhu svojich najbližších. Práve niektoré zo sladkých jedál vám ponúkneme v nedeľu
8. septembra 2019, kedy budete mať možnosť ochutnať sladké dobroty spojené s kultúrnym programom, ktorý si pre Vás pripravila Folklórna skupina Zborovanka zo Zborova nad Bystricou.
Na podujatie Vás všetkých srdečne pozýva Kysucké múzeum v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja.
Rýchly a lacný recept na sladkú polievku:
Suroviny: 20 dkg kyslých sliviek, 15 dkg zemiakov, čierne korenie, soľ, voda. Postup: 1,5 l vody dáme variť spolu so slivkami. Keď sú slivky skoro uvarené, pridáme zemiaky a spolu to dovaríme. Polievku zahustíme zásmažkou, ktorú urobíme z hladkej múky a masti.
GPS súradnice: Latitude:49º 22' 55,424″ N, Longitude:19º 5' 40,260″ E,Latitude:49º 23' 18,383″ N, Longitude:19º 6' 46,427″E