Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
23.11.2021 08:40

Na hrade Strečno pokračuje reštaurovanie severného paláca a sakristie


Snímka zdroj: (PMZA).


Na hrade Strečno pokračuje reštaurovanie severného paláca a sakristie. Podľa hovorkyne Považského múzea (PM) v Žiline Magdalény Lackovej dokončia severný palác ešte v tomto roku a sakristia by mala byť hotová v ďalšej etape.


Doplnila, že reštaurátorské práce sa realizujú prostredníctvom dotačného systému Ministerstva kultúry Slovenskej republiky (MK SR) v programe Obnovme si svoj dom v podprograme Obnova kultúrnych pamiatok.

"Cieľom reštaurovania je úsilie o záchranu a konsolidáciu originálnych hmôt a zároveň o obnovenie pôvodného výrazu kultúrnej pamiatky s prezentáciou zachovaných plôch stredovekých omietok. Výsledkom reštaurovania a obnovy bude nielen záchrana kultúrnej pamiatky, ale zároveň aj prezentácia v čo najautentickejšom výraze, a tým skvalitnenie jej prezentácie laickej i odbornej verejnosti," priblížil reštaurátor Adrián Giač.

Na hrade sú súbežne stavebné práce v časti hlavnej brány, ktoré sú predmetom cezhraničného projektu, podporeného z programu Interreg SK-CZ. "Konkrétne ide o investície do cestnej komunikácie III. triedy na českej strane a investície do cyklotrasy a cyklo-lávky, spolu s rekonštrukciou hlavnej brány na hrade Strečno na slovenskej strane. Zámer je časťou komplexného projektu Cyrilo-metodskej cesty, zameranej na sprístupnenie kultúrnych pamiatok a prírodného dedičstva pozdĺž jej trasy," doplnila Katarína Kasprzyková z odboru kultúry Úradu Žilinského samosprávneho kraja.

Rekonštrukcie boli podľa správkyne hradu Strečno Kataríny Repáňovej dôvodom ukončenia sezóny už v polovici októbra. "Prehliadky hradu by boli veľmi obmedzené nielen kvôli plánovaniu vhodnej trasy, ale i kvôli hluku na stavbe. PM má pripravený projekt na realizáciu novej expozície, čomu však predchádzajú prípravné práce objektov v podobe novej elektroinštalácie. Keďže sme limitovaní financiami, budú realizované etapovite. Veríme, že v budúcej sezóne opäť otvoríme brány hradu pre všetkých milovníkov stredovekej histórie," uzavrela Repáňová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.07.2020
Považské múzeum pozýva na večernú prehliadku hradu Strečno
Fraňove pletky je názov večernej zážitkovej prehliadky, ktorá sa 8. augusta uskutoční na Hrade Strečno.
viac
12.11.2020
Gotický palác na hrade Ľubovňa by chceli sprístupniť už budúci rok
Ľubovnianske múzeum chce gotický palác na hrade Ľubovňa sprístupniť verejnosti už budúci rok. V súčasnosti tam realizujú konzervačné práce, odborné reštaurovanie kamenných ostení a portálov.
viac
20.04.2021
Považské múzeum otvorí posledný aprílový víkend tri expozície
Považské múzeum (PM) v Žiline otvorí posledný aprílový víkend tri expozície. Podľa hovorkyne múzea Magdalény Lackovej bude od soboty (24. 4.) opäť prístupný Budatínsky hrad, Sobášny palác v Bytči a Objekty ľudovej architektúry v Čičmanoch.
viac
06.07.2021
Nová aplikácia ponúka unikátny pohľad do Barborinho paláca
Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Trenčín región pripravila pre návštevníkov Trenčianskeho hradu novinku. Vďaka mobilnej aplikácii sa v Barborinom paláci prenesú do minulosti. Projekt finančne podporilo Ministerstvo dopravy a výstavby SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %