Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
12.04.2021 03:20

Obnova hradu Likava bude pokračovať


Snímka zdroj: (tasr).


Obnova hradu Likava v Ružomberskom okrese bude v nasledujúcom období pokračovať. Zásluhou rekonštrukcie by mali sprístupniť ďalšie priestory interiéru, nádvoria a exteriéru. Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) o tom informoval na sociálnej sieti.


Na projektovú dokumentáciu a práce, ktoré by nadväzovali na predchádzajúce rekonštrukcie, pôjde 120 000 eur. „Obnova bude financovaná z európskych peňazí v rámci plánu obnovy, ktorý pripravila Rada partnerstva ŽSK,” konkretizovali z kraja.

Kráľovský strážny hrad pred rokom 1341 vybudoval zvolenský župan Donč. Architektúra hradu je svedectvom obdobia neskorej gotiky a renesancie, palácový komplex sa radí medzi najvyššie stavby svojho druhu na Slovensku. V súčasnosti je pre návštevníkov prístupná Hunyadyho veža, v ktorej sa nachádza expozícia dejín hradu, a dve nádvoria dolného hradu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.04.2018
Cez víkend odomkneme župné hrady
Hrady Žilinskej župy, Oravský hrad i hrad Strečno, sa pripravujú na hlavnú letnú sezónu, ktorá sa začína už tento víkend 28. – 29. apríla. Po ročnej pauze kvôli prácam na stabilizácii brala bude verejnosti od 1. mája sprístupnený aj hrad Likava.
viac
23.04.2021
Na projekt záchrany hradov s podporou nezamestnaných pôjde 1 milión eur
Na projekt záchrany hradov s pomocou nezamestnaných vyčlení Ministerstvo kultúry (MK) SR zo svojho rozpočtu jeden milión eur, ktorý oprávnení žiadatelia budú môcť použiť na náklady súvisiace s odmenami a odvodmi pre nezamestnaných.
viac
06.05.2021
Memorandum o spolupráci pri obnove kaštieľa Bytča
Ministerstvo vnútra SR, Žilinský samosprávny kraj, Žilinská univerzita, Vysoká škola výtvarných umení v Bratislave, Historický ústav Slovenskej akadémie vied, Archeologický ústav Slovenskej akadémie vied a mesto Bytča podpísali v zámockom areáli v Bytči dôležité Memorandum o spolupráci.
viac
26.03.2024
V obnove hradu chce obec pokračovať, najväčšou výzvou je doprava materiálu
Obec Muráň v okrese Revúca chce aj v tomto roku pokračovať v obnove Muránskeho hradu. Vlani sa samospráve podarilo dokončiť opravu domu veliteľa, najväčšou výzvou pri rekonštrukčných prácach na treťom najvyššie položenom hrade na Slovensku je podľa samosprávy doprava materiálu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %