Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
31.07.2023 01:30

Hrad Likava plánujú zrenovovať z projektu cezhraničnej spolupráce


Hrad Likava, archívne foto. Snímka zdroj: (tasr).


Hrad Likava plánujú renovovať. Nenávratné financie na obnovu chce Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) získať z projektu slovensko-českej cezhraničnej spolupráce. Potvrdila to hovorkyňa ŽSK Eva Lacová.


"Súčasťou investície bude statické zabezpečenie a sanovanie najzávažnejších porúch hradu," priblížila Lacová.

Projekt rieši obnovu hradného areálu spolu s návrhom prechádzkových okruhov pre návštevníkov. Zahŕňa aj sprievodné aktivity, ako seminár s prednáškami na tému obnovy hradov, vznik odbornej publikácie či smart expozíciu o histórii Hradu Likava.

Hovorkyňa dodala, že v prípade schválenia žiadosti o nenávratný finančný príspevok sa uvažuje o začatí prác na jar budúceho roka. Maximálna doba realizácie projektu je 24 mesiacov. "Počas rekonštrukčných stavebných prác bude hrad pre verejnosť uzatvorený," podotkla Lacová.

Likavský hrad je hradná zrúcanina v obci Likavka v okrese Ružomberok. V súčasnosti sú pre návštevníkov prístupné Hunyadyho veža a dve nádvoria dolného hradu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.05.2016
Úrodu v okolí hradu Likava chráni likavská čierna pani
Zrúcaninu hradu Likava pri Ružomberku chráni podľa legendy do dnešného dňa likavská čierna pani. Zjari žehná krajinu, aby mala dobrú úrodu, v lete ju chráni od živelných pohrôm.
viac
25.01.2017
Žilinská župa pokorila kultúrny milión
Hrady, múzeá, prírodné expozície, galérie či knižnice v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja prilákali v minulom roku rekordných 1,7 mil. návštevníkov. Informoval o tom žilinský župan Juraj Blanár.
viac
27.04.2018
Cez víkend odomkneme župné hrady
Hrady Žilinskej župy, Oravský hrad i hrad Strečno, sa pripravujú na hlavnú letnú sezónu, ktorá sa začína už tento víkend 28. – 29. apríla. Po ročnej pauze kvôli prácam na stabilizácii brala bude verejnosti od 1. mája sprístupnený aj hrad Likava.
viac
12.04.2021
Obnova hradu Likava bude pokračovať
Obnova hradu Likava v Ružomberskom okrese bude v nasledujúcom období pokračovať. Zásluhou rekonštrukcie by mali sprístupniť ďalšie priestory interiéru, nádvoria a exteriéru. Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) o tom informoval na sociálnej sieti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %