Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
19.01.2023 03:20

Spišský hrad vlani navštívilo 118 000 turistov, ide o mierny pokles


Spišský hrad.


Spišský hrad vlani navštívilo viac ako 118.000 turistov, v porovnaní s predchádzajúcim rokom ide o mierny pokles. Uviedla to zástupkyňa riaditeľky Spišského múzea - SNM v Levoči Dáša Uharčeková Pavúková.


Dôvodom je obmedzená prevádzka, keďže horná časť hradu je pre rekonštrukciu uzavretá.

"Išlo o predvídateľný a pochopiteľný pokles, bolo to na úrovni cca 3000 návštevníkov. Horný hrad nemohol byť otvorený z dôvodu rekonštrukčných prác. Tie síce neprebiehali, avšak išlo o stavenisko, ktoré nemohlo byť sprístupnené verejnosti. Preto sme sa v sprístupnených priestoroch snažili ponúknuť návštevníkom novo inštalované expozície hradnej mučiarne vo veži na dolnom nádvorí, hradnej kuchyne a dejín hradu na strednom nádvorí a pripraviť podujatia a programy, ktoré im spríjemnili a spestrili pobyt na hrade," uviedla Uharčeková Pavúková. Dodala, že minulý rok sa na Spišský hrad po dvoch pandemických rokoch opäť vrátili turisti z Česka, Poľska a Maďarska, ktorí tvorili prevažnú väčšinu návštevníkov.

Na hrade sa už teraz pripravujú aj na novú sezónu, v rámci podujatí chystajú najmä osvedčené koncepty. "Návštevníci sa môžu tešiť na Otvorenie letnej sezóny v máji, Leto na hrade, Divadelné piatky, Školu princezien Hradohranie ale aj novinku z minulého roka Spišský hrad na tanieri - gastropotulky históriou. Naším hlavným programom budú Tajomné noci so živými sochami," vymenovala Uharčeková Pavúková. V tomto roku opäť sprístupnia dolné a stredné nádvorie a po prvýkrát aj druhú obrannú vežu dolného nádvoria. V nej by mala byť inštalovaná hradná zbrojnica.

V tomto roku chcú opäť pristúpiť aj k rekonštrukčným prácam na hornom hrade. "Do konca januára by malo byť vyhlásené nové verejné obstarávanie a po vybratí nového dodávateľa bude do desiatich dní podpísaná zmluva a môže sa pristúpiť k obnoveniu prác. Tento proces je v kompetencii generálneho riaditeľstva Slovenského národného múzea," dodala.

V súčasnosti je hrad zatvorený, opäť ho pre verejnosť otvoria podľa poveternostných podmienok zrejme počas Veľkej noci.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.11.2021
Spišský hrad navštívilo počas letnej sezóny takmer 122 000 ľudí
Dokopy 121.652 ľudí navštívilo Spišský hrad počas uplynulej letnej turistickej sezóny, podstatnú časť tvorili domáci turisti. Povedala to Mária Novotná, riaditeľka Slovenského národného múzea – Spišského múzea v Levoči.
viac
14.01.2022
Návštevnosť kežmarského hradu vlani prekročila hranicu 32 000
Prevažovali návštevníci zo Slovenska, prišli však aj hostia z Českej republiky a Nemecka.
viac
27.05.2022
Na trať sa opäť vráti Hanička, sezónu otvoria aj na Spišskom hrade
Pod Spišský hrad sa po zimnej prestávke opäť vráti na trať tradičný motorový vláčik Hanička. Letnú turistickú sezónu cez víkend slávnostne otvoria aj na Spišskom hrade.
viac
01.02.2023
Trenčiansky hrad prilákal v minulom roku viac ako 145 000 návštevníkov
Historické objekty Trenčianskeho múzea v Trenčíne prilákali v minulom roku 173 429 návštevníkov. Po roku 2019 je to druhý najlepší výsledok, vtedy pobočky múzea navštívilo o 2036 návštevníkov viac.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %