Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
27.04.2018 02:00

Cez víkend odomkneme župné hrady


Hrad Strečno


Hrady Žilinskej župy, Oravský hrad i hrad Strečno, sa pripravujú na hlavnú letnú sezónu, ktorá sa začína už tento víkend 28. – 29. apríla. Po ročnej pauze kvôli prácam na stabilizácii brala bude verejnosti od 1. mája sprístupnený aj hrad Likava.


Oravský hrad je zatvorený jediný mesiac v roku, a to v apríli. Vtedy tam pred začiatkom novej sezóny prebieha veľké hradné upratovanie. Okrem bežných čistiacich prác treba veľmi dôkladne očistiť aj vzácne zbierkové predmety, ktoré sú rôzneho materiálu a tiež veľkostí, od drobných jantárových guličiek až po žoldnierske brnenie.

„Terén Oravského hradu je veľmi náročný a všetko sa od hlavného nádvoria musí vynášať ručne, vrátane vody. A keďže hrad má 600 schodov a 27 objektov, tak máme skutočne čo robiť. Každý jeden zbierkový predmet musíme vytiahnuť, poutierať, preleštiť sklá, či podlahy, aby naozaj všetko bolo pripravené,“ priblížila riaditeľka Oravského múzea Mária Jagnešáková.

Do veľkého upratovania sa zapájajú všetci pracovníci od upratovačiek, údržbárov, ale i konzervátori, archeológovia, pracovníci literárnovedného oddelenia a ďalší odborní pracovníci Oravského múzea.

Novú sezónu na Oravskom hrade už tradične otvoria Thurzove slávnosti, ktoré sa uskutočnia počas víkendu 28. – 29. apríla. „Vlani si Oravský hrad pripomínal 750. výročie prvej písomnej zmienky. Aj tento rok je, čo sa týka výročí, špeciálny, práve tu na Oravskom hrade vzniklo pred 150. rokmi Oravské múzeum, ktoré patrí medzi najstaršie múzea v rámci Slovenska,“ povedala žilinská županka Erika Jurinová, ktorá sa v nedeľu 29. apríla zúčastní úvodného podujatia sezóny. Županka pripomenula, že Oravský hrad patrí medzi najnavštevovanejšie slovenské hrady, vlani si ho pozrelo vyše 193-tisíc ľudí a celkovo si expozície Oravského múzea pozrelo viac ako 268-tisíc návštevníkov.

Okrem Oravského hradu (okres Dolný Kubín) bude v nedeľu 29. apríla slávnostne otvorená sezóna aj na hrade Strečno (okres Žilina). V tento deň privíta návštevníkov najznámejšia obyvateľka hradu Žofia Bosniaková, ktorá ich hradnými zákutiami aj prevedie. „Počas prehliadky hradu budú v kaplnke minikoncerty, na nádvorí bude pripravená ochutnávka stredovekej kuchyne i lukostreľba. Vystúpia detské folklórne súbory zo Slovenska a Poľska. Hradby ožijú výstrelmi z ľahkého poľného dela, ktoré budú podľa dobových regúl  obsluhovať  hradní delostrelci,“ uviedol Michal Jurecký, riaditeľ Považského múzea v Žiline, ktoré stredoveký hrad spravuje.

Po ročnej prestávke bude otvorený od 1. mája aj hrad Likava (okres Ružomberok), ktorý bol vlani zatvorený pre nevyhnutnú sanáciu skalného brala. Práce ešte budú pokračovať na južnej stene, ale vstup do hradu už bude možný. Kráľovský strážny hrad Likava bol postavený v 14. storočí. Jeho palácový komplex sa radí medzi najvyššie stavby svojho druhu na Slovensku. Hrad Likava je v správe Liptovského múzea.

 Zriaďovateľom všetkých troch múzeí – Oravského, Považského i Liptovského je Žilinský samosprávny kraj.

Autor: (ts-žsk


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.07.2016
Po desiatich rokoch otvoria brány Budatínskeho hradu a jeho kaplnky
Budatínsky hrad, ktorý bol od roku 2006 pre verejnosť uzavretý, čaká veľkolepé otvorenie.
viac
05.10.2019
Turistický vlak Oravský expres má za sebou prvú sezónu
Oravský expres má za sebou prvú, mimoriadne úspešnú sezónu. Počas leta odviezol viac ako dvetisíc turistov a návštevnosť Oravského hradu počas sobôt stúpla o takmer dvadsať percent v porovnaní s predchádzajúcim obdobím.
viac
13.04.2023
Letnú turistickú sezónu na Oravskom hrade otvoria na konci apríla
Letnú turistickú sezónu na Oravskom hrade otvoria v posledný aprílový víkend (29. – 30. 4.) počas Thurzových slávností. Oravské múzeum, ktoré hrad spravuje, o tom informuje na svojom webe.
viac
31.07.2023
Hrad Likava plánujú zrenovovať z projektu cezhraničnej spolupráce
Hrad Likava plánujú renovovať. Nenávratné financie na obnovu chce Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) získať z projektu slovensko-českej cezhraničnej spolupráce. Potvrdila to hovorkyňa ŽSK Eva Lacová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %