Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
06.07.2021 12:25

Nová aplikácia ponúka unikátny pohľad do Barborinho paláca


Snímka zdroj: (tasr).


Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Trenčín región pripravila pre návštevníkov Trenčianskeho hradu novinku. Vďaka mobilnej aplikácii sa v Barborinom paláci prenesú do minulosti. Projekt finančne podporilo Ministerstvo dopravy a výstavby SR.


Ako informoval predseda KOCR Trenčín región Juraj Gerlici, aplikácia zaujme vyobrazením dobového nábytku, historických postáv, animáciami, minihrami či reliéfmi a freskami na stenách miestnosti.

„Vytvorením aplikácie pre potreby Trenčianskeho hradu chce KOCR Trenčín región doplniť, zatraktívniť a zmodernizovať ponuku služieb pre návštevníkov tejto národnej kultúrnej pamiatky. Predpokladáme, že vďaka aplikácii hrad priláka ešte väčšie množstvo návštevníkov, ktorí vyhľadávajú inovácie a moderné technológie,” priblížil Gerlici.

Vďaka aplikácii si návštevníci doplnia komplexné informácie o histórii Barborinho paláca, ako aj o Hedvige Tešínskej, Jánovi Zápoľskom či kamenárskych značkách. Dve minihry potešia malých návštevníkov. Stačí prísť s telefónom bližšie k veľkému jedálenskému stolu či svietniku a hneď sa môžu zapojiť do stolovania či zapaľovania sviec.

„Je to niečo nové, je to aplikácia, ktorá spestrí prehliadku. Už to nebude len prehliadka so sprievodcom. Hoci je v skutočnosti zariadená len jedným stolom a niekoľkými stoličkami, aplikácia ich prenesie do miestnosti, kde sa nachádzajú historické osobnosti v dobových odevoch, hostina, a budú si môcť napríklad zapáliť sviečky na svietniku. Aplikácia prináša nové informácie zaujímavou formou,” priblížil riaditeľ Trenčianskeho múzea v Trenčíne Peter Martinisko.

Aplikáciu s názvom Hrady3D zobrazujúcu 3D priestor Barborinho paláca na Trenčianskom hrade je možné si stiahnuť do mobilného zariadenia bezplatne v oboch operačných systémoch. Okrem slovenského jazyka je dostupná aj v angličtine a nemčine. Bezproblémová funkčnosť je garantovaná pri zariadeniach starých menej ako dva roky s funkčným gyroskopom. Pri spustenej aplikácii sa odporúča voľne sa pohybovať po miestnosti.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.11.2017
Hravé hrady Trenčianskeho kraja majú víťazov
Súťaž Hravé hrady Trenčianskeho kraja počas štyroch mesiacov motivovala k poznávaniu historických pokladov Trenčianskeho kraja viac ako 50 súťažiacich. Cestu k plnému bodovému zisku, z celkovo 316 registrovaných, našlo 7 hráčov.
viac
01.08.2020
Trenčiansky kraj rozširuje spoluprácu v oblasti rozvoja kultúrneho dedičstva
Trenčiansky kraj rozširuje spoluprácu v oblasti rozvoja a zachovania kultúrneho dedičstva regiónu. Dosiahnuť to chce nielen propagáciou podujatí, ale i alternatívnymi možnosťami financovania podpory dedičstva.
viac
02.10.2020
Na zaniknutom hrade sa konala prvá komentovaná prehliadka
Na zaniknutom hrade Breznica sa vo štvrtok (1. 10.) v rámci projektu Pohronská hradná cesta konala vôbec prvá komentovaná prehliadka.
viac
25.08.2021
Hrad Ľupča ožil regionálnymi produktami z Horehronia
V historických priestoroch Hradu Ľupča sa v utorok 24. augusta 2021 konalo slávnostné odovzdávanie certifikátov Regionálneho produktu HOREHRONIE novým držiteľom v poradí už tretej výzvy v rámci projektu regionálnej značky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %