Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
20.04.2021 01:20

Považské múzeum otvorí posledný aprílový víkend tri expozície


Budatínsky hrad. Snímka zdroj: (tasr).


Považské múzeum (PM) v Žiline otvorí posledný aprílový víkend tri expozície. Podľa hovorkyne múzea Magdalény Lackovej bude od soboty (24. 4.) opäť prístupný Budatínsky hrad, Sobášny palác v Bytči a Objekty ľudovej architektúry v Čičmanoch.


Od 1. mája otvorí múzeum aj hrad Strečno, Expozíciu Jánošík a Terchová a Múzeum dopravy v Rajeckých Tepliciach.

„Tešíme sa, že po štyroch mesiacoch naše expozície opäť ožijú. Prehliadky budú individuálne. Návštevníci budú mať povinnosť nosiť respirátory, dodržiavať sociálny odstup, preukázať sa negatívnym testom a riadiť sa všeobecnými nariadeniami vydanými Úradom verejného zdravotníctva. Napriek tomu veríme, že všetci, ktorí prídu, strávia v našich expozíciách príjemné chvíle,” uviedol riaditeľ PM v Žiline Michal Jurecký.      

Návštevníkov v areáli Budatínskeho hradu čakajú tri výstavy. „Priamo v hrade je to etnologicko-historická výstava Z dediny či z mesta, do skrine sa zmestia, ktorá približuje odievanie v 20. storočí. V priestoroch Drotárskeho pavilónu bude prístupná archeologická výstava Slovanské hradisko na Veľkom vrchu a v kaplnke výstava historických fotografií pod názvom Foto Rek Žilina, tajomstvo jedného kufra. Novinkou je komiks Záhada tajomného prízraku, ktorý si môžu záujemcovia od mája kúpiť v pokladnici Budatínskeho hradu a počas prehliadky prostredníctvom rôznych úloh riešiť detektívny prípad,” doplnila hovorkyňa múzea.

„Chceli by sme návštevu hradu zatraktívniť, pritiahnuť aj tých, ktorí už u nás boli a ponúknuť im tak nový zážitok. Práca na tomto projekte nás veľmi bavila a verím, že rovnako sa zabavia i návštevníci. Komiks je určený pre dospelých a deti od 12 rokov, ale pripravujeme aj verziu pre mladšie ročníky,” vysvetlila jedna z autoriek Katarína Maršalová.      

Na hrade Strečno prešiel počas uzatvorenia čiastočnou rekonštrukciou severný palác a sakristia gotickej kaplnky. „Práce budú pokračovať a v budúcej sezóne by mala byť prezentovaná celková obnova. Všetky expozície PM v Žiline budú sprístupnené od stredy do nedele v obvyklých otváracích hodinách, ktoré návštevníci nájdu na webovej stránke múzea,” dodala Lacková.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.06.2019
Slovenskí a českí drotárski majstri sa zídu v Budatínskom hrade
Drotárski majstri zo Slovenska a Česka sa budúci piatok (21. 6.) a v sobotu (22. 6.) zídu v areáli Budatínskeho hradu v Žiline na XXVIII. stretnutí drotárskych majstrov. TASR o tom informovala marketingová pracovníčka Považského múzea v Žiline Magdaléna Lacková.
viac
25.11.2020
Výstava v Považskom múzeu predstavuje odevy 20. storočia
Odievanie v 20. storočí predstavuje výstava Z dediny či z mesta, do skrine sa zmestia v Budatínskom hrade v Žiline. Podľa hovorkyne Považského múzea (PM) v Žiline Magdalény Lackovej je odev neverbálnym jazykom doby, odzrkadľuje postavenie a úlohu muža a ženy v spoločnosti.
viac
29.03.2021
Budatínsky hrad bude na Veľkú noc svietiť na modro
Považské múzeum v Žiline sa aj tento rok zapojí do kampane na pomoc ľuďom s autizmom. Svetovým dňom povedomia o autizme je 2. apríl, no Budatínsky hrad bude svietiť na modro počas celých veľkonočných sviatkov.
viac
16.05.2022
Na hrade Strečno otvárajú letnú sezónu, dočasne znížili vstupné
Považské múzeum otvára v pondelok letnú sezónu na hrade Strečno. Podľa hovorkyne múzea Magdalény Lackovej bol hrad zatvorený od októbra minulého roka, pretože pokračovala ďalšia etapa reštaurovania interiéru severného paláca a sakristie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %