Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
25.02.2020 10:00

Odborná knižnica odhaľuje svoje tajomstvá


Pozvánka.


V rámci Týždňa slovenských knižníc usporiada knižnica v stredu 4. marca 2020 Deň otvorených dverí.


Súčasťou Považského múzea v Žiline, v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, je špeciálna prezenčná odborná knižnica s bohatým fondom viac ako 12 000 knižničných jednotiek, z toho viac ako 300 starých tlačí do roku 1918. Knižnica sídli v areáli Budatínskeho hradu a jej fond tvorí spoločenskovedná, prírodovedná a vlastivedná literatúra. Disponuje množstvom zborníkov a periodickej literatúry z histórie, archeológie, geológie, botaniky, zoológie, dopravy, národopisu a budovaným fondom z drotárstva a dejín dopravy. Publikácie pochádzajú z domácej aj zahraničnej produkcie. Nachádza sa v nej napríklad katalóg k medzinárodnej výstave „Faszination Stadt. Die Urbanisierung Europas im Mittelalter und das Magdeburger Recht“, ktorej súčasťou bola aj mestská truhlica z Budatínskeho hradu.

Značný záujem verejnosti je o Vlastivedné zborníky Považia, ktoré vychádzajú z edičnej činnosti múzea a knižnica disponuje kompletnou edíciou. „Možno v nich nájsť odborné články, ktoré sú výsledkami výskumu z oblasti spoločenských a prírodných vied v regióne Horného Považia. Zborníky majú dlhoročnú tradíciu, tento rok vyšlo už 29. číslo,“ približuje knihovníčka Janka Sakalová. Knižnicu využívajú najmä študenti, ale tiež odborná verejnosť, pretože umožňuje prístup k informáciám s komplexným pohľadom na región Horného Považia. Návštevníci knižnice majú k dispozícii online katalóg, prostredníctvom ktorého môžu získať potrebné informácie.

V rámci Týždňa slovenských knižníc usporiada knižnica v stredu 4. marca 2020 Deň otvorených dverí. Záujemcovia sú vítaní od 8.00 do 17.00. „V tomto čase sa môžu bližšie oboznámiť so špecifickým typom knižnice, výnimočným knižničným fondom a službami, ktoré poskytujeme. Nahliadnu do starých tlačí zo 17. a 18. storočia, uvidia vzácne diela od Mateja Bela s unikátnymi ilustráciami a odhalia tak tajomstvá, ktoré skrývajú historické knihy. Okrem toho budú čitatelia pri bezplatnej registrácii odmenení zaujímavou publikáciou,“ pozýva J. Sakalová.

Autor: (Magdaléna LACKOVÁ, Považské múzeum v Žiline)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.06.2019
Slovenskí a českí drotárski majstri sa zídu v Budatínskom hrade
Drotárski majstri zo Slovenska a Česka sa budúci piatok (21. 6.) a v sobotu (22. 6.) zídu v areáli Budatínskeho hradu v Žiline na XXVIII. stretnutí drotárskych majstrov. TASR o tom informovala marketingová pracovníčka Považského múzea v Žiline Magdaléna Lacková.
viac
25.11.2020
Výstava v Považskom múzeu predstavuje odevy 20. storočia
Odievanie v 20. storočí predstavuje výstava Z dediny či z mesta, do skrine sa zmestia v Budatínskom hrade v Žiline. Podľa hovorkyne Považského múzea (PM) v Žiline Magdalény Lackovej je odev neverbálnym jazykom doby, odzrkadľuje postavenie a úlohu muža a ženy v spoločnosti.
viac
29.03.2021
Budatínsky hrad bude na Veľkú noc svietiť na modro
Považské múzeum v Žiline sa aj tento rok zapojí do kampane na pomoc ľuďom s autizmom. Svetovým dňom povedomia o autizme je 2. apríl, no Budatínsky hrad bude svietiť na modro počas celých veľkonočných sviatkov.
viac
20.04.2021
Považské múzeum otvorí posledný aprílový víkend tri expozície
Považské múzeum (PM) v Žiline otvorí posledný aprílový víkend tri expozície. Podľa hovorkyne múzea Magdalény Lackovej bude od soboty (24. 4.) opäť prístupný Budatínsky hrad, Sobášny palác v Bytči a Objekty ľudovej architektúry v Čičmanoch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %