Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
29.03.2021 03:15

Budatínsky hrad bude na Veľkú noc svietiť na modro


Snímka zdroj: (archív PMZA).


Považské múzeum v Žiline sa aj tento rok zapojí do kampane na pomoc ľuďom s autizmom. Svetovým dňom povedomia o autizme je 2. apríl, no Budatínsky hrad bude svietiť na modro počas celých veľkonočných sviatkov.


Spoločnosť na pomoc osobám s autizmom – Žilinský región (SPOSA - ŽR) sa do modrej kampane zapája už po deviaty raz. K iniciatíve sa pridalo aj Považské Múzeum v Žiline (PMZA) a mesto Žilina. Urobia tak vo večerných hodinách modrým vysvietením budovy žilinskej radnice, Burianovej veže a Budatínskeho hradu.

Iniciatíva vychádza z jednej z najvýznamnejších svetových organizácií Autism Speaks. Cieľom kampane je zvýšiť povedomie o autizme a snaha začleniť ľudí s touto poruchou medzi seba a vytvoriť im podmienky pre zmysluplný život. Ako Svetový deň povedomia o autizme bol Organizáciou Spojených Národov prijatý 2. apríl. Modré svetlo pomáha zacieliť pozornosť verejnosti na autizmus – vývinovú poruchu, ktorá ovplyvňuje v súčasnosti viac ako 70 miliónov ľudí na celom svete. Trpí ňou viac ľudí ako cukrovkou a AIDS dohromady. Symbolom autizmu je modrá, ktorá je farbou komunikácie aj ústrednou farbou celej kampane Light it up blue.

Autizmus je celoživotná porucha vývinu, ktorú charakterizujú nedostatky v oblasti komunikácie, sociálnej interakcie a predstavivosti. Tieto problémy sú spojené s poruchami verbálnej reči a majú za následok, že ľudia s autizmom sa dlhé desaťročia nachádzali na okraji spoločnosti. Deti trpiace autizmom potrebujú špeciálne vzdelávanie a celoživotnú starostlivosť. Táto porucha uzatvára jedinca v jeho vlastnom svete, pričom mu sťažuje schopnosť hrať sa, vnímať a chápať bežné vnemy. Dnešná doba, kedy čelíme celosvetovej pandémii COVID-19 (koronavírus), je pre deti s autizmom veľmi ťažké a stresujúce obdobie. Sú totiž izolované v domácom prostredí a je narušený ich denný režim.

Široká verejnosť môže 2. apríla vyjadriť svoju podporu a solidaritu modrým oblečením.

Autor: (SPOSA –ŽR, PMZA)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.06.2019
Slovenskí a českí drotárski majstri sa zídu v Budatínskom hrade
Drotárski majstri zo Slovenska a Česka sa budúci piatok (21. 6.) a v sobotu (22. 6.) zídu v areáli Budatínskeho hradu v Žiline na XXVIII. stretnutí drotárskych majstrov. TASR o tom informovala marketingová pracovníčka Považského múzea v Žiline Magdaléna Lacková.
viac
25.02.2020
Odborná knižnica odhaľuje svoje tajomstvá
V rámci Týždňa slovenských knižníc usporiada knižnica v stredu 4. marca 2020 Deň otvorených dverí.
viac
25.11.2020
Výstava v Považskom múzeu predstavuje odevy 20. storočia
Odievanie v 20. storočí predstavuje výstava Z dediny či z mesta, do skrine sa zmestia v Budatínskom hrade v Žiline. Podľa hovorkyne Považského múzea (PM) v Žiline Magdalény Lackovej je odev neverbálnym jazykom doby, odzrkadľuje postavenie a úlohu muža a ženy v spoločnosti.
viac
20.04.2021
Považské múzeum otvorí posledný aprílový víkend tri expozície
Považské múzeum (PM) v Žiline otvorí posledný aprílový víkend tri expozície. Podľa hovorkyne múzea Magdalény Lackovej bude od soboty (24. 4.) opäť prístupný Budatínsky hrad, Sobášny palác v Bytči a Objekty ľudovej architektúry v Čičmanoch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %