Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
09.11.2021 01:30

Mesto rekonštruuje pamätník v Sade SNP


Snímka zdroj: zilinak.sk


Súsošie oslobodenia Žiliny v Sade Slovenského národného povstania (SNP) rekonštruuje mesto vďaka dotácii z Úradu vlády SR v hodnote 5700 eur.


Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka sa odstránia porušené časti, povrchové nečistoty, vyčistí sa mikroflóra, upevnia sa uvoľnené kamenné platne, obnoví sa škárovanie a farebné zjednotenie kamenných častí.      

Doplnil, že práce sa začali v októbri a skončiť by sa mali do konca novembra. "Monumentálny pamätník v Sade SNP odhalili v roku 1955 pri 10. výročí vstupu 1. československého armádneho zboru do mesta. Autormi kamenného súsošia sú sochár Rudolf Pribiš a profesor Ing. arch. Ján Svetlík. Dielo z pieskovcového kameňa zobrazuje postavu osloboditeľa, matku s dieťaťom v náručí a chlapca pri vojakovi," uviedol hovorca mesta.      

Vplyvom poveternostných podmienok je pamätník na niektorých miestach znečistený či obrastený machom. "Lokálne sa na ňom objavujú praskliny a pieskovcová hmota je narušená. Súsošie naposledy výrazne reštaurovali v apríli 2015, práce zafinancovala Oblastná organizácia cestovného ruchu Malá Fatra," dodal Miškovčík.      

Pripomenul, že Sad SNP je najstarším parkom v meste Žilina. "Vznikol koncom 19. storočia medzi potokom Všivák a radom mestských víl na vtedajšej Parkovej ulici, z ktorých si niektoré dodnes zachovali pôvodnú secesnú podobu. V minulom roku Mestské zastupiteľstvo v Žiline rozhodlo o zapísaní parku do štátneho zoznamu osobitne chránených častí prírody a krajiny. Osobitný štatút parku SNP garantuje napríklad to, že v ňom nie je možné realizovať rozsiahlu výstavbu," vysvetlil hovorca mesta.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.08.2019
Uzavreté detské ihriská mesto opravilo a opäť slúžia deťom
Štyri detské ihriská, ktoré pre zlý technický stav muselo mesto opraviť, sú opäť otvorené a prístupné verejnosti. Rekonštrukcia trvala 21 dní a vyžiadala si 76 tisíc eur.
viac
02.02.2021
Pamätník SNP v Kľačanoch čaká čiastočná rekonštrukcia
Pamätník Slovenského národného povstania (SNP) v obci Trnavá Hora v časti Kľačany čaká čiastočná rekonštrukcia. Pamätník vznikol v roku 1967 a podľa starostu Pavla Kravca mal pôvodne slúžiť ako okresný pamätník pre oslavy SNP.
viac
20.07.2022
Mesto pokračuje v prácach v bývalom erotickom salóne v Sade J. Kráľa
Hlavné mesto pokračuje v búracích prácach v interiéri zanedbanej budovy bývalého erotického salóna v bratislavskom Sade Janka Kráľa, ktorá sa má premeniť na gastroprevázku.
viac
04.05.2023
OD Dunaj a Dom odievania sa dočkali rekonštrukcie, prepojí ich átrium
Bratislavská ikona Obchodný dom (OD) Dunaj na Námestí SNP, niekdajší Obchodný dom Brouk a Babka, prechádza po rokoch rekonštrukciou. Spolu s ním sa rekonštrukcie dočká aj dvojička budovy – Dom odievania.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %